Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kosilo za papeža ob peti obletnici izvolitve

Objava: 19. 04. 2010 / 20:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kosilo za papeža ob peti obletnici izvolitve

Ob peti obletnici izvolitve papeža Benedikta XVI. so kardinali svetega očeta povabili na slavnostni obed

Včeraj smo se v katoliški Cerkvi spominjali pete obletnice izvolitve kardinala Josepha Ratzingerja na Petrov prestol. 19. aprila 2005, ob 18. uri in 43 minut, je bilo svetu razglašeno ime 264. Petrovega naslednika: Benedikt XVI. Pet let papeževanja je bilo bogatih in napolnjenih z vrsto dogodkov. Med drugim je sveti oče Benedikt XVI. v tem času izdal tri okrožnice, opravil štirinajst apostolskih potovanj izven Italije in osemnajst po Italiji, se srečal z mnogimi državnimi predstavniki in predstavniki drugih religij. Gre za bogatih pet let služenja Bogu in človeštvu, je za vatikanski radio dejal p. Federico Lombardi, ki od začetka papeževanja Benedikta XVI. opravlja službo tiskovnega predstavnika Svetega sedeža.

Kot je zatrdil p. Lombardi, se je za pravilno razumevanje vseh dogodkov zadnjih petih let potrebno vrniti v Sikstinsko kapelo, v jutro po izvolitvi, ko je novoizvoljeni papež Benedikt XVI. prevzel duhovno dediščino svojega predhodnika in nakazal smernice svojega služenja v Gospodovem vinogradu. Kot prednostne naloge in realne cilje svojega papeževanja je takrat izpostavil odnos človeka z Bogom in srečevanje z Jezusom Kristusov predvsem v evharistiji ter cerkvenih bogoslužjih, in prizadevanje za ponovno vzpostavitev polne in vidne edinosti vseh, ki sledijo Kristusu.

Izrazil je željo, da bi se odgovorilo na klice na pomoč, ki prihajajo s strani današnjega človeštva, vznemirjenega z negotovostjo in strahom, sprašujočega se o svoji prihodnosti. Izpostavil je tudi odprt in iskren dialog s pripadniki drugih religij in s tistimi, ki preprosto iščejo odgovore na temeljna življenjska vprašanja. Zadanim nalogam in smernicam je po besedah p. Lombardija papež Benedikt XVI. sledil dosledno in s pogumom, pogostokrat v ozračju, polnem napetosti in ovir. Kot je zatrdil pred petimi leti, ne želi, da bi svetila njegova lastna luč, ampak da bi vsem svetila Kristusova luč.

Ob praznovanju pete obletnice izvolitve se je papež Benedikt XVI. včeraj, dan po vrnitvi z obiska na sredozemskem otoku Malta, v Apostolski palači srečal na slavnostnem kosilu z vsemi kardinali. Po celotni Italiji pa so se na dan obletnice na poziv Italijanske škofovske konference za svetega očeta darovale svete maše, pripravljena so bila številna molitvena srečanja in čaščenja Najsvetejšega oltarnega zakramenta.

Slavnostnega kosila se je udeležilo šestinštirideset kardinalov, kardinal Angelo Sodano pa je papežev jubilej pozdravil s kratkim nagovorom. V njem se je svetemu očetu zahvalil za njegovo služenje Cerkvi in svetu, ki ga papež opravlja ‘izredno velikodušno’.

Besedo je prevzel tudi včerajšnji slavljenec, ki je izrazil veselje, da v svojem prizadevanju ni sam, pač pa za njim stoji in ga podpira celoten zbor kardinalov. Papež se je vsem zahvalil za njihovo vsakodnevno pomoč med preizkušnjami, ki jih Cerkev premaguje na svoji poti proti nebesom in dodal, da Bog vztrajno nudi tolažbo ranjeni Cerkvi vsem njenim grehom navkljub.

Sveti oče včeraj ni imel nobene avdience in tudi sicer se ni udeležil nobenega javnega dogodka. Dan njegove izvolitve v Vatikanu velja za ‘krajevni praznik’.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh