Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraj Jezusovega krsta v Jordaniji obiskan bolj kot kadarkoli prej

Objava: 29. 12. 2010 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kraj Jezusovega krsta v Jordaniji obiskan bolj kot kadarkoli prej

K reki Jordan je od januarja do novembra letos priromalo okoli 210.000 obiskovalcev.

Več obiskovalcev kot kadar koli poprej so od januarja do novembra letos zabeležili na kraju Jezusovega krsta na jordanski strani reke Jordan. Priljubljeni romarski kraj je obiskalo okoli 210.000 ljudi. Za leto 2011 je komisija, pristojna za to področje, napovedala še večjo ponudbo za romarje, ki pripotujejo v svetopisemske dežele, je poročal jordanski časnik 'The Jordan Times'. Predstavniki komisije dvajset odstotni porast obiskovalcev pripisujejo reklamnim oglasom jordanskega turističnega urada, pa tudi naraščajočemu številu turistov in vzhodne Azije in Latinske Amerike.

Po novem bodo v Jordaniji za obiskovalce pripravili še več organiziranih romarskih voženj do kraja Jezusovega krsta in do drugih svetopisemskih točk v Jordaniji. Vatikanski romarski urad Opera Romana Pellegrinaggi bo denimo v letu 2011 ponujal sedemdnevna romanja v kraljevino Jordanijo, svoje romarske skupine pa v to deželo radi pošljejo tudi v ruski pravoslavni Cerkvi.

Jordanija je pred kratkim na kraju krsta uredila konferenčno središče v vrednosti okoli 2,5 milijona evrov, ki naj bi ga januarja slovesno blagoslovili. V središču bo na voljo avditorij za tristopetdeset ljudi in več manjših dvoran, ki bodo sprejele okoli sto obiskovalcev. Na kraju Jezusovega krsta pa svoja gostišča urejajo tudi ruska pravoslavna, koptska in armenska Cerkev. Po zaključku gradbenih del bo tako na tem območju prisotnih skupno enajst veroizpovedi.

V letošnjem maju je mednarodna okoljevarstvena organizacija 'Friends of the Earth' v svoji raziskavi kritično ocenila, da je reka Jordan postala 'kanal za odplake'. Pritok svežih voda iz Genezareškega jezera in ostale manjše pritoke naj bi sosednje države Izrael, Sirija in Jordanija že skoraj povsem prekinile. Namesto tega naj bi v reko Jordan odvajali odplake in vodo iz slanovodnih virov. Jordanske in izraelske oblasti so izsledke raziskave zanikale in vodo iz reke Jordan razglasile za neoporečno.

Kraj Jezusovega krsta na obrežju reke Jordan je dobro obiskan skozi vse leto. Številne skupine romarjev v vodi ali na bregu izvajajo obrede za obnovo svojih krstnih zaobljub, nekateri se ob reki Jordan tudi krstijo. Na izraelski strani kraj Jezusovega krsta leži na območju vojaške zapore, po navedbah izraelskih oblasti pa naj bi ga za romarje kmalu v celoti odprli.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh