Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjan obsojen na smrt zaradi »bogoskrunstva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 03. 2014 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kristjan obsojen na smrt zaradi »bogoskrunstva«

Kristjan obsojen na smrt zaradi »bogoskrunstva«

Sporni pakistanski zakon o bogoskrunstvu je trdno zasidran v tamkajšnjem kazenskem zakoniku.

V Pakistanu so zaradi bogoskrunstva znova obsodili na smrt nekega kristjana. Sodišče v Lahoreju je Sawana Masiha minuli teden spoznalo za krivega, ker naj bi lanskega marca med prepirom z nekim muslimanom »sramotil preroka Mohameda«, kot je poročal spletni časnik »Pakistan Today«. Primer je že na začetku povzročil številne nemire v krščanskem delu mesta. Razjarjeni muslimani so po navedbah tamkajšnjih medijev zanetili požare v 178 hišah in dveh cerkvah.



Masihov odvetnik, Naeem Shakir, je napovedal pritožbo na razsodbo sodišča. Pristojnega sodnika Chaudhryja Ghulama Murtazo je vodila »njegova verska gorečnost«, je Shakir pojasnil za omenjeni časnik. Celo državno tožilstvo je priznaloi, da je policija storila številne napake med poizvedovanjem o primeru. Prvotne izjave prič so kasneje spremenili, je pojasnil odvetnik.

Proces proti udeležencem spora se je v lanskem aprilu zaključil brez obsodbe. Sodišče v Lahoreju je 35 osumljencev izpustilo po plačilu kavcije, obtoženi pa so bili, da so sodelovali pri požigu krščanskih hiš. Tiskovni predstavnik katoliškega urada za pravno pomoč v Pakistanu tamkajšnjemu pravosodju očita, da »sodeluje z osumljenci«. Komisija za varovanje človekovih pravic pri Pakistanski škofovski konferenci oblastem pripisuje sokrivdo pri izgredih.

Sporni pakistanski zakon o bogoskrunstvu je trdno zasidran v kazenskem zakoniku te azijske dežele. Prepoveduje žalitev katere koli veroizpovedi, v praksi pa je naklonjen predvsem islamu. Najtežje kazni so zagrožene za skrunitev Korana (dosmrtna ječa) in imena preroka Mohameda (smrtna kazen).

V Pakistanu sicer zaradi bogoskrunstva še niso izvršili nobene smrtne kazni, več obtožencev pa je bilo po izpustitvi linčanih. Islamisti si močno prizadevajo, da zakona ne bi spremenili, saj je po njihovem prepričanju dan od Boga.

V današnji obliki je zakon leta 1986 uvedel vojaški diktator Mohamed Zia ul-Haq. Verske manjšine in liberalnejši muslimani zahtevajo boljšo zaščito pred zlorabo zakona, saj so obtožbe pogosto posledica maščevanja ali pa imajo za seboj materialno motivacijo. Manjšine, predvsem kristjani, so neprimerljivo večkrat tarče različnih obtožb.

Leta 2011 so v Pakistanu umorili ministra za manjšine, edinega kristjana v tamkajšnji vladi, in guvernerja pokrajine Pundžab. Oba sta izrazila kritiko zakona, ki ga v Pakistanu pogosto zlorabljajo, da na ta način očrnijo svoje osebne nasprotnike.

Za naslovnice mednarodnih medijev je poskrbel tudi primer kristjanke Asie Bibi, ki ji očitajo, da je po nekem prepiru malomarno omenjala ime preroka Mohameda. Poljsko delavko so novembra 2010 obsodili na smrt in odtlej sedi v zaporu. Prizivni postopek za Asio Bibi so pred kratkim preložili za nedoločen čas.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh