Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v Gazi izpostavljeni pritisku

Objava: 22. 07. 2010 / 15:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v Gazi izpostavljeni pritisku

Mladeniče brez utemeljenega razloga nadzorujejo policisti in jim občasno odvzamejo prostost.

Kristjani na območju Gaze so po oceni argentinskega redovnika p. Guillerma Javierja Fabrege izpostavljeni hudi diskriminaciji. Mladeniče brez utemeljenega razloga nadzorujejo policisti in jim občasno odvzamejo prostost, je v pogovoru za nemško katoliško agencijo pojasnil p. Fabrega.

Pri iskanju zaposlitve kristjani praviloma sploh niso povabljeni na razgovor, brezposelnost pa je v sicer povprečno visoko izobraženi krščanski skupnosti še višja kot sicer na kriznem območju.

Krščansko skupnost, ki je medtem upadla že na 0,2 odstotni manjšinski delež, nenehno silijo k prestopu v islam, še poroča p. Fabrega. Ti prestopi so izredno redki, po številu pa se lahko več ali manj enačijo s spreobrnjenji pripadnikov islama v krščansko vero. Ker je za tovrstno spreobrnitev v Gazi še vedno zagrožena smrtna kazen, novi kristjani ohranjajo svojo anonimnost.

P. Fabrega s sobratom zadnje leto dni oskrbuje tristočlansko katoliško župnijo v Gazi. Po njegovem mnenju se je položaj kristjanov od prevzema oblasti s strani islamskega Hamasa leta 2007 in zaradi posledične blokade močno zaostril. Pred tem je bilo kristjanom še dovoljeno prirejati procesije po ulicah Gaze, zdaj pa so tovrstna javna izkazovanja vernosti omejena na krščanske kraje in zasebne prostore.

Vse te težave so le dodatek k vsem zapletom, ki so doleteli prebivalce prenaseljenega obalnega območja po vzpostavitvi blokade. Na območju Gaze redno zmanjkuje električnega toka, voda pogosto ni pitna, določene življenjske potrebščine pa so na voljo le občasno in v omejenih količinah.

Poleg tega so številne družine ločene, ker njihovi sorodniki živijo denimo v zahodni Jordaniji, izhod iz trenutnega položaja pa zaradi zaprtja meja ni mogoč.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh