Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani v Indiji pod pritiskom hindujskega nasilja

Objava: 12. 10. 2010 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kristjani v Indiji pod pritiskom hindujskega nasilja

Nasilje proti kristjanom v Indiji se je pričelo avgusta leta 2008 z nepojasnjenim morilskim napadom na nekega radikalnega hindujskega voditelja.

Kristjani v južnoindijski državi Karnataka se pritožujejo glede neprestanih napadov s strani hindujskih nacionalistov. Odkar je pred dvema letoma oblast prevzela nacionalistična stranka BJP, je bilo zabeleženih že več kot tisoč nasilnih dejanj nad kristjani. Podatke navaja vseh sto cerkvenih predstavnikov, med njimi številni katoliški škofje, ki so se zbrali na srečanju krščanskega foruma KUCF (Karnataka United Christian Forum) v Bangaloreju.

Nadškof iz Bangaloreja, Bernard Moras, je ob tem pojasnil, kako je nasilje privedlo vsaj do tega, da kristjani odslej tesno sodelujejo med seboj. Kot je dejal nadškof, jih je Bog združil na njihovi poti, zato da s skupnimi močmi lahko opravljajo svoje delo.

Srečanja krščanskega foruma so se udeležili tudi predstavniki evangeličanske, metodistične in pravoslavne Cerkve. Združenje je ustanovilo tudi sedem področnih središč, ki skrbijo za interese krščanskih manjšin.

Nasilje proti kristjanom v Indiji se je pričelo avgusta leta 2008 z nepojasnjenim morilskim napadom na nekega radikalnega hindujskega voditelja. V indijski zvezni državi Orissa je bilo takrat v povračilnih in maščevalnih ukrepih ubitih najmanj dvaindvajset kristjanov, številni so bili ranjeni. Viri blizu Cerkvi so navajali do petdeset smrtnih žrtev. V napadih je bilo uničenih več kot tisoč petsto hiš in požganih okoli petdeset cerkva; skoraj petdeset tisoč kristjanov je državo že zapustilo. V Karnataki se izgredi nasilnih hindujcev proti kristjanom nadaljujejo.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh