Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika »načela posameznih primerov« v novi apostolski spodbudi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 04. 2016 / 08:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika »načela posameznih primerov« v novi apostolski spodbudi

Kardinal Brandmüller: kar je iz verskih razlogov v osnovi nemogoče, je nemogoče tudi v posameznih primerih.

Po objavi papeževe posinodalne apostolske spodbude o zakonski zvezi in družini nemški kardinal v rimski kuriji, Walter Brandmüller, opozarja pred »zvodenenjem« cerkvenega nauka. Napačne razlage besedila bi lahko spodkopale verodostojnost cerkvenega oznanjevanja, je v pogovoru za nemške medije pojasnil 87-letni kardinal. Kdor živi v cerkveno »neveljavnem« drugem zakonu, ne bi smel s pomočjo majhnih korakov na koncu doseči, da bi lahko pristopal k zakramentom. Izjeme v posameznih primerih pa so »slepa ulica«.



»Kar je iz verskih razlogov v osnovi nemogoče, je nemogoče tudi v posameznih primerih«, je prepričan kardinal Brandmüller, ki potrjuje cerkveni nauk o neločljivosti zakonske zveze: »To je katoliška verska resnica, dogma, po kateri veljavno sklenjenega in izvršenega zakona nobena zemeljska sila – tudi ne s strani Cerkve – ne more razvezati. Jezus pravi: Kar je Bog združil, tega naj človek ne loči

Kdor stopa po drugih poteh, zapusti pot katoliškega nauka, je poudaril nekdanji glavni vatikanski zgodovinar. Lahko bi rekli, da je vztrajanje pri neločljivosti zakonske zveze »medtem že postalo nekakšen zaščitni znak katoliške Cerkve«. »Kdor torej ne priznava verske resnice o neločljivosti zakona, je zapustil območje katoliškega nauka«.

V posinodalni apostolski spodbudi Amoris Laetitia papež Frančišek povzema rezultate posvetov škofovske sinode o zakonski zvezi in družini, ki jo je sklical jeseni 2014 in 2015. Sporno vprašanje o pristopanju znova civilno poročenih zakoncev k zakramentu svetega obhajila v besedilu sicer ni izrecno omenjeno, sveti oče pa spodbuja več spoštovanja do odločitev po vesti posameznika v določenih moralnih vprašanjih. Poleg tega naj bi bila potrebna še temeljita preučitev in ovrednotenje posameznega primera.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh