Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križ ostaja

Objava: 18. 03. 2011 / 14:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Križ ostaja

Znana odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v razvpitem primeru Lautsi proti Italiji – Italija z razpeli v šolah ne krši konvencije o človekovih pravicah.

S petnajstimi glasovi proti dvem je veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice dokončno razsodil v zadevi o (ne)dopustni navzočnosti križev v javnem šolskem prostoru.

Kot smo večkrat poročali tudi na naših spletnih straneh, je začetku novembra 2009 je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) razsodilo v tožbi italijanske državljanke finskega rodu, ki je zahtevala odstranitev verskih simbolov, tudi križev, iz javnih šol v sosednji državi, češ da kršijo načela, po katerih želi vzgajati svoja otroka. Sodišče je njeni tožbi proti Italiji ugodilo in razsodilo, da križ v šolo kot javni prostor ne sodi, ker moti verska čustva pripadnikov drugih religij, zato ga je potrebno odstraniti. Na takšno odločitev se je januarja 2010 pritožila italijanska vlada in primer se je tako preselil pred veliki senat ESČP.

V tem delu postopka pa Italija ni ostala osamljena v zagovarjanju navzočnosti križa v javnem prostoru. V vlogi »tretjih strank« (amicus curae) se ji je pridružilo še več članic Sveta Evrope, v njeni pritožbi pa so se na drugačne načine izrekle tudi nekatere druge države (npr. Avstrija, Poljska) in strokovne, politične in civilnodružbene ustanove. V ta krog lahko umestimo tudi Slovensko škofovsko konferenco, ki je 18. junija lani, objavila izjavo, v kateri se je skupaj z drugimi škofovskimi konferencami po Evropi zavzela za ohranitev križa in drugih krščanskih verskih simbolov na javnih mestih.

Veliki senat ESČP je prisluhnil tem argumentom. Po javnem zaslišanju strank 30. junija lani je bilo sprvo predvideno, da bo njegova sodba znana že do konca leta, končno pa je bila objavljena danes ob 15. uri. O podobnostih razsodbe bomo še poročali.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh