Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kršenje demokratičnih standardov?

Objava: 26. 03. 2010 / 09:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kršenje demokratičnih standardov?

Sporni sklic seje parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki želi pri obravnavi predloga družinskega zakonika omejiti sodelovanje in navzočnost zainteresirane javnosti.

Po potrditvi predloga družinskega zakonika v prvi obravnavi v državnem zboru 2. marca in zavrnitvi istega zakonskega predloga v državnem svetu 17. marca se bo v začetku aprila v parlamentu nadaljeval postopek (ne)sprejemanja spornega zakonskega besedila, s katerim želi sedanja vlada ob podpori poslancev koalicijskih strank redefinirati pojma družina in zakonska zveza. V torek, 6. aprila, je namreč, kot sporoča Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki nasprotuje takim redefinicijnskim poskusom, ob 14. uri sklicana seja parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve, ki bo kot matično delovno telo opravil drugo parlamentarno razpravo o družinskem zakoniku.

To sejo pa bo očitno spremljala neka nenavadna okoliščina, na katero opozarjajo v Civilni iniciativi: kljub ustaljeni praksi, po kateri so lahko na sejah parlamentarnih odborov prišli do besede vsi zainteresirani državljani, se je predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Andreja Črnak Meglič (Socialni demokrati) odločila, da bodo smeli svoje mnenje prispevati le predstavniki nekaj društev in organizacij, seja pa naj bi potekala v eni najmanjših dvoran državnega zbora!

Predsednik Civilne iniciative Aleš Primc je takšno odločitev za spletno stran 24kul.si komentiral z naslednjimi besedami: »V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok nasprotujemo kršenju demokratičnih standardov in pravic državljank in državljanov. Državljankam in državljanom zato predlagamo, da vztrajajo v svoji želji, da bi se udeležili seje odbora. Pišite odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide, da se želite udeležiti seje, saj je to vaša demokratična pravica. Predsednico in člane odbora ter vodstvo državnega zbora pa pozivamo, da spoštujejo demokratične standarde ter da zagotovijo, da bo seja lahko potekala v največji dvorani državnega zbora, saj je interes za udeležbo na seji med državljankami in državljani velik. Pravico za udeležbo na seji daje drugi odstavek 51. člena poslovnika državnega zbora, ki pravi: '(2) Na sejo delovnega telesa se lahko k obravnavi posameznih točk dnevnega reda povabijo predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj, strokovnjaki in predstavniki zainteresirane javnosti, ki lahko na seji izjavijo in obrazložijo svoja mnenja in stališča o obravnavani zadevi.'«

V Civilni iniciativi – spomnimo, da so se njeni člani množično udeležili splošne parlamentarne razprave o družinskem zakoniku v začetku marca – se tako ne morejo otresti občutka, da se predsednica odbora boji velike udeležbe državljanov na seji o družinskem zakoniku. »Zakaj bi sicer sejo organizirala v dvorani, ki gotovo ne more sprejeti niti vseh, ki bi želeli na njej spregovoriti, kaj šele vseh, ki bi jo želeli v živo spremljati?« se sprašujejo v Civilni iniciativi.

Zainteresirano javnost zato pozivajo, naj še naprej najavljajo svojo željo, da bi sodelovali v razpravi. Navodila za to objavljajo na spletni strani http://www.24kul.si/?id=206&fmod=0.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh