Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krst je kopel ponovnega rojstva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 11. 2013 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krst je kopel ponovnega rojstva«

»Krst je kopel ponovnega rojstva«

Med včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče pozval k molitvi za ubite otroke v Damasku in žrtve tajfuna na Filipinih.

Papež Frančišek je med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu pozval k molitvi in človekoljubni pomoči za vse žrtve hude naravne katastrofe, ki je prizadela filipinsko otočje ter za sirske otroke, žrtve terorističnega napada na šolski avtobus v Damasku. »V teh dneh molimo in združimo moči, da bi pomagali našim bratom in sestram na Filipinih, ki jih je prizadelo divjanje tajfuna. To so prave bitke, v katerih se je potrebno bojevati. Za življenje! Nikoli za smrt!«, je sveti oče dejal ob sklepu včerajšnje splošne avdience. Sam je žrtvam tajfuna namenil 150.000 dolarjev takojšnje pomoči.

Papež je z veliko žalostjo sprejel novico, da je minuli ponedeljek zaradi streljanja umrlo nekaj otrok, ki so se v sirski prestolnici z avtobusom vračali iz šole. Avtobus naj bi otroke odpeljal v pretežno krščansko četrt Bab Sharqi v vzhodnem delu Damaska. V strelskem napadu so umrli štirje otroci in voznik avtobusa, drugi otroci pa so bili poškodovani. »Molimo, da se takšne tragedije več ne bi dogajale«, je dejal Frančišek.

V katehezi je papež izpostavil pomen krsta in zakramenta spovedi. »Krst je dejanje rojstva, rojstva v Cerkev. Vsi poznamo datum svojega rojstva. Vsi praznujemo rojstne dneve. Toda, kot sem vas že nekoč vprašal, kdo izmed vas se spominja datuma svojega krsta?« Ta datum je po besedah papeža Frančiška začetek »čudovite poti, poti k Bogu« in v življenju vernikov označuje drugi rojstni dan.

Tudi zakrament spovedi je novo rojstvo, nekakšen novi krst, je papež pojasnil okoli 50.000 zbranim vernikom na Petrovem trgu. Spoved ni nič mučnega, pač pa praznovanje, ki nas vedno znova spomni na dan našega krsta. »Spoved je za krščene! Za ohranjanje čistega belega oblačila našega krščanskega dostojanstva!« je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah nam krst odpre vrata v Cerkev in tudi takrat, ko se vrata nekoliko zaprejo zaradi naših slabosti in naših grehov, jih spoved ponovno odpre, kajti vse nam je odpuščeno in tako smo razsvetljeni, da lahko gremo naprej z Gospodovo lučjo. »Pojdimo radostni naprej, kajti življenje se mora živeti z radostjo Jezusa Kristusa in ta je Gospodova milost,« je včerajšnji nagovor med avdienco sklenil papež.



Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh