Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kubanski nadškof sprejel 'Ženske v belem'

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 05. 2012 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kubanski nadškof sprejel 'Ženske v belem'

Obiskovalke so nadškofu Dionisiu Garcii izročile seznam zapornikov.

Delegacija združenja za zaščito državljanskih pravic 'Ženske v belem' (Damas de Blanco) se je minuli teden na Kubi sestala z nadškofom Dionisiem Garcio. Po navedbah režimu nenaklonjene radijske postaje 'Radio Marti', ki ima sedež v ameriškem Miamiju, je tiskovna predstavnica združenja Berta Soler med srečanjem nadškofu izročila seznam z imeni petdesetih političnih zapornikov. Borke za človekove pravice si prizadevajo za njihovo osvoboditev. Nadškof v kubanskem mestu Santiago de Cuba je pred tem že prejel seznam z imeni šestdesetih zapornikov, nasprotnikov režima, ki so bili aretirani pred obiskom papeža Benedikta XVI. na Kubi marca letos.

Solerjeva je povedala, da je predsednik Kubanske škofovske konference med pogovori pokazal precejšnjo pripravljenost za sodelovanje. V preteklih dveh letih je katoliška Cerkev na Kubi pod vodstvom havanskega nadškofa kardinala Jaimeja Ortege v neposrednih pogovorih s kubansko vlado uspela doseči izpustitev številnih opozicijskih kritikov režima.

'Ženske v belem' pa so kardinala Ortego prosile tudi za posredovanje, saj si želijo avdience pri papežu Benediktu XVI. Po poročanju režimu nenaklonjenih medijev je Solerjeva minuli konec tedna kanclerju havanskega nadškofa izročila uradno prošnjo za srečanje s svetim očetom. Med papeževim obiskom na Kubi se predstavnice združenja z Benediktom XVI. niso osebno sestale.

Organizacija za zaščito državljanskih pravic, prejemnica nagrade za človekove pravice, ki jo podeljuje Evropski parlament, je bila ustanovljena v času ‘črne pomladi 2003’, ko je kubanska vlada v navalu aretacij zaprla številne kritike državnega režima in jih obsodila na dolgoletne zaporne kazni. Organizacija je ime dobila po materah, ženah in hčerah političnih zapornikov, ki se po nedeljskih bogoslužjih v belih oblačilih med protesti pogosto zavzemajo za državljanske pravice.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh