Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Laiki na Malti proti obhajanju znova poročenih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 02. 2017 / 09:40
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Laiki na Malti proti obhajanju znova poročenih

Laiki na Malti proti obhajanju znova poročenih

Protest ob novih škofovskih smernicah glede apostolske spodbude »Radost ljubezni«.

Skupina katoliških laikov je malteškim škofom izrazila prošnjo, naj prekličejo nove smernice glede prejemanja obhajila za znova civilno poročene zakonce. Skupina »Veri Catholici« je prošnjo objavila v celostranskem oglasu v časniku Times of Malta z naslovom: »Prošnja za resnično usmiljenje in pokoro«.

Z delno tudi ostrimi besedami skupina zavrača škofovske smernice, s katerimi »znova križajo in mučijo Sveto Telo in Kri našega Gospoda in Odrešenika«. Škofje naj bi si v spomin priklicali odlomek iz evangelija po Mateju, kjer je zapisano: »Svetega ne dajajte psom, in svojih biserov ne mečite svinjam, da jih ne pomendrajo z nogami in se nato obrnejo ter vas raztrgajo.« (Mt 7,6)

Oglas vsebuje tudi dokument Kongregacije za nauk vere o prejemanju obhajila za znova civilno poročene zakonce. V njem med drugim lahko beremo: »Verniki, ki kot z zakoncem živijo z osebo, ki ni njihov zakonit mož ali zakonita žena, ne smejo pristopati k svetemu obhajilu.« Besedilo se nadaljuje: »V primeru, da se jim to zdi mogoče, imajo pastirji in spovedniki zaradi teže tematike in v spodbudo duhovni blaginji dotične osebe ter v blagor vesoljne Cerkve resno dolžnost in jih opomnijo, da je takšna razsodba vesti v očitnem nasprotju z naukom Cerkve.« Dokument je bil objavljen 14. septembra 1994, podpisal pa ga je takratni prefekt kongregacije, kardinal Joseph Ratzinger.

Malteški škofje v svojih smernicah pristopanje znova civilno poročenih k obhajilu dopuščajo v primeru, če zakonci živijo »v miru z Bogom«. Predpogoj naj bi bil namreč »izpraševanje vesti«.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh