Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leta 2010 več kot osemdeset tisoč cerkvenih izstopov na Bavarskem

Objava: 02. 03. 2011 / 10:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leta 2010 več kot osemdeset tisoč cerkvenih izstopov na Bavarskem

Evangeličanska Cerkev je izgubila okoli dvajset tisoč, katoliška šestdeset tisoč članov.

Na Bavarskem je leta 2010 iz dveh največjih Cerkva na tem območju izstopilo okoli osemdeset tisoč kristjanov. Evangeličanska Cerkev je izgubila okoli dvajset tisoč, katoliška pa okoli šestdeset tisoč članov. Medtem ko je število izstopov pri evangeličanih primerljivo tistim v preteklih letih, pa se je v sedmih katoliških škofijah povečalo v povprečju za petdeset odstotkov. Največji porast je doživela škofija Augsburg, kjer se odstotek članov, ki so Cerkev zapustili, giblje okoli številke triinsedemdeset. Na dnu lestvice je s tridesetimi odstotki izstopov nadškofija München-Freising.

Kot so navedle škofije v skupnem poročilu, je vrhunec izstopov bavarska katoliška Cerkev doživela v lanski pomladi. Takrat je Cerkev zaradi škandalov o spolnih zlorabah in zaradi afere glede augsburškega škofa Walterja Mixe, ki je bil prav tako obtožen zlorabe otrok, pri vernikih zašla v precejšnjo nemilost. V drugi polovici lanskega leta se je raven izstopov ponovno umirila, poročajo bavarske škofije.

Prvič po letu 1949 je bil delež katoličanov, ki so svoji Cerkvi obrnili hrbet, z 0,9 odstotka vseh članov višji kot pri evangeličansko-luteranski Cerkvi, kjer je delež izstopov 0,77-odstoten. Če bo ta podatek potrjen tudi na zvezni ravni, kjer zaenkrat še niso na voljo vsi podatki, bo število izstopov iz katoliške Cerkve dvestodvajset tisoč, iz evangeličanske pa stopetinosemdeset tisoč.

Evangeličanska deželna Cerkev je obenem zabeležila znaten porast novih članov. Okoli pet tisoč petsto oseb je v lanskem letu na Bavarskem sprejelo evangeličansko vero, kar je dva tisoč več kot leto poprej. Kaj je vzrok takemu porastu, morajo po navedbah deželnega urada pristojni še natančneje ugotoviti.

Katoliška Cerkev pa se je morala po ocenah sodeč v lanskem letu sprijazniti s precejšnjimi izgubami. Kljub temu številka ni tako visoka, kot so v strahu predvidevali še pred sedmimi meseci. Takrat so strokovnjaki napovedovali dvakrat ali celo trikrat višje število izstopov v primerjavi z letom 2009.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh