Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto dni po potresu

Objava: 13. 01. 2011 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leto dni po potresu

Ob prvi obletnici uničujočega potresa je sveti oče Haitijcem poslal sporočilo, v Rimu pa je papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone ob tej priložnosti daroval sveto mašo.

Papež Benedikt XVI. je Haitijcem včeraj poslal sporočilo ob prvi obletnici katastrofalnega potresa, ki je to karibsko državo prizadel natanko pred letom dni, poročajo pri vatikanskem radiu. Sveti oče je haitskemu narodu zagotovil svojo duhovno bližino, naklonjenost in molitve, še posebej za tiste, ki so v naravni nesreči umrli, obenem pa jim je v teh težkih okoliščinah vlil upanje. Papeževo sporočilo je včeraj pri spominski sveti maši v haitijski prestolnici Port-eu-Prince prebral predsednik Papeškega sveta Cor Unum kardinal Robert Sarah, ki je te dni na obisku v tej karibski državi, kjer želi tamkajšnjim prebivalcem leto dni po katastrofalnem potresu izraziti naklonjenost svetega očeta Benedikta XVI. in vse vesoljne Cerkve.

Kot v sporočilu haitskemu narodu piše sveti oče, je sedaj čas za obnovo, ne le obnovo snovnih struktur, marveč tudi za obnovo civilnega, družbenega in verskega sobivanja. Benedikt XVI. si torej želi, da bi bili prebivalci karibskega otoka prvi protagonisti svoje zgodovine, svoje sedanjosti in svoje prihodnosti, računajoč na pomoč mednarodne skupnosti, ki je prek denarne in prostovoljne pomoči že pokazala znamenja precejšnje velikodušnosti. Sveti oče je celoten narod izročil varstvu 'naše Gospe večne pomoči', zavetnice Haitija, ki po njegovih besedah zagotovo ne ostaja brezbrižna do molitev preizkušanih prebivalcev. Papež je včeraj tudi imenoval novega nadškofa in pomožnega škofa haitijske prestolnice. Novi nadškof Port-au-Princa je dosedanji škof Les Cayesa msgr. Guire Poulard, pomožni škof pa msgr. Erick Toussaint.

Razmere na Haitiju so leto dni po potresu z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je terjal četrt milijona človeških življenj in okrog tristo tisoč ranjenih, milijon in pol ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, še vedno dramatične. Danes milijon oseb še vedno živi v šotorih, medtem ko v zasilnih zatočiščih razsaja kolera, ki je od oktobra povzročila tri tisoč osemsto smrtnih žrtev. Obnova se še vedno zdi daleč, medtem pa iz te otoške države poročajo tudi o nasilju, ropanju in posilstvih, do katerih prihaja predvsem v prestolnici Port-au-Prince. Tu je predsednik Papeškega sveta Cor Unum kardinal Sarah minuli torek daroval sveto mašo v zatočišču beguncev Parc Acra. Svoj obisk, med katerim je Haitijcem v imenu svetega očeta izročil tudi denarno pomoč, bo kardinal zaključil danes s srečanjem s sestrami Marijinih hčera Parideans, ki so v potresu izgubile petnajst redovnic, dvanajst pa jih je bilo ranjenih. V njihovem samostanu bo Sarah daroval sveto mašo.

Ob obletnici potresa pa je včeraj popoldne sveto mašo v rimski baziliki Marije Snežne daroval tudi papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. V nagovoru je poudaril, da Kristus trpečega haitskega naroda ne bo zapustil, ter izpostavil velikodušno pomoč Cerkve prizadetim v lanskoletni naravni nesreči. Ta solidarnost se po kardinalovih besedah ne sme omejiti zgolj na začetne potrebe, marveč mora postati stalni in konkretni projekt. In prav v tem duhu, kot je spomnil Bertone, na Haitiju delujejo številne osebe, združenja in prostovoljci, katerih delo mora biti spoštovano, cenjeno in spodbujano.

Tudi ameriški katoliški škofje so obeležili prvo obletnico potresa na Haitiju. Konferenca ameriških katoliških škofov je vernike v državi povabila k molitveni devetdnevnici, ki se je začela včeraj in bo potekala do 22. oziroma 23. januarja, ter k solidarnostni nabirki za haitske prebivalce. Kot je v sporočilu za javnost zapisal predstojnik urada za Haiti pri Komisiji ameriških škofov za Latinsko Ameriko, msgr. Thomas Wenski, Haiti in tamkajšnji narod še vedno potrebujejo naše molitve in našo solidarnost. Msgr. Wenski je vse vernike, župnije, šole in katoliške organizacije povabil, naj se tragičnega potresa spomnijo z gesto solidarnosti in vere. Poleg omenjene devetdnevnice je Konferenca ameriških katoliških škofov dvanajst mesecev po potresu na svoji spletni strani objavila informacije o pobudah, ki jih je na Haitiju in za Haiti izvedla njihova dobrodelna organizacija Catholic Relief Services. Kot je znano, se je Cerkev v Združenih državah Amerike velikodušno odzvala na potrebe haitskega naroda.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh