Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare

Za vas piše:
J. P.
Objava: 02. 02. 2024 / 08:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2024 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare
Grobišče Barbara rov je Janševa vlada predlani razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. FOTO: Ivo Žajdela

Leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare

Vladna Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je na seji zadnji januarski dan sprejela sklep, naj bo 2024 leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare in leto dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih.

Spomnimo: raziskovalci so pred desetletjem in pol, 3. marca 2009, odkrili množično grobišče v rovu Svete Barbare v Hudi jami pri Laškem. V opuščenem delu nekdanjega rudnika rjavega premoga je bilo v maju in juniju 1945 pobitih vsaj 1410 žrtev. Janševa vlada je z odlokom 13. aprila 2022 grobišče Barbara rov v Hudi jami razglasila tudi za spomenik državnega pomena.

V ustvarjalnem dialogu do odgovorov

V Komisiji in v Sektorju za vojne grobove in grobišča spremljajo in se odzivajo na pobude, stališča, dileme, odprta vprašanja, ki jih dobivajo od Vlade, Urada predsednice, Slovenske škofovske konference, diplomacije, političnih strank, civilne družbe, raziskovalcev, medijskih odzivov in posameznikov, in pričakujejo, da bodo v ustvarjalnem dialogu ustvarjalno iskali odgovore nanje.

Ponovna razglasitev spominskega dneva

Kot je sporočil predsednik dr. Jože Dežman, je Komisija na seji v sredo, 31. januarja 2024, sprejela tudi sklep, da podpira ponovno razglasitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma. »Glede na predloge, a bi izbrali drug datum spominskega dneva, pa Komisija po vsebinski razpravi sprejema 17. maj kot najprimernejši dan spomina na žrtve komunizma,« je še zapisal Dežman.

Le eno leto

Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je vlada Janeza Janše v odhajanju s sklepom sprejela 12. maja 2022, Slovenija pa ga je prvič praznovala 17. maja 2022. Na predvečer prve ponovitve, 16. maja 2023, ravno med pietetno spominsko slovesnostjo »Ker smo ljudje« na Trgu republike v Ljubljani, ga je nova vlada dr. Roberta Goloba s sklepom domala čez noč ukinila.

O komisiji

Zdajšnja vladna Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ustanovljena 12. julija 2016, je zadolžena za spremljanje evidentiranja večjih grobišč ter števila in območja večjih pobojev in revolucionarnih žrtev med in po 2. svetovni vojni na območju Slovenije, za pripravo konkretnega programa aktivnosti za ustrezno zavarovanje in vzdrževanje teh grobišč ter za dajanje mnenj o vprašanjih glede obstoječih in novo odkritih grobišč ter grobov množičnih pobojev.

Nalaganje
Nazaj na vrh