Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ljubezen do bližnjega ni čustvo, pač pa konkretna pomoč'

Objava: 27. 09. 2010 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ljubezen do bližnjega ni čustvo, pač pa konkretna pomoč'

Kot vzor žive ljubezni do bližnjega je papež med molitvijo angelovega češčenja izpostavil sv. Vincencija Pavelskega.

Sveti oče je pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja v Castel Gandolfu nagovoril navzoče ter vse, ki so ga spremljali v neposrednem prenosu, prav posebej pa udeležence zahvalne svete maše za beatifikacijo Chiare Luce Badano, ki so molitev svetega očeta spremljali v neposrednem prenosu v baziliki svetega Pavla zunaj obzidja.

V svojem nagovoru se je kritično izrazil do razumske razlage krščanske ljubezni do bližnjega. Po besedah svetega očeta to ni zgolj čustvo, pač pa služenje sočloveku. Pri svoji razlagi se je papež oprl na besede včerajšnjega evangeljskega odlomka, v katerem Jezus pripoveduje priliko o bogatašu in o ubogem Lazarju. Prvi živi v obilju in sebičnosti in ko umre, gre v pekel. Reveža pa, ki se hrani z ostanki z bogatinove mize, angeli ob smrti prenesejo v večno bivališče Boga in svetnikov.

Jezusovo sporočilo torej pravi, da mora človek na Zemlji izponjevati Božjo voljo. Po smrti je za obžalovanje že prepozno. Ob koncu časov bo Bog dokončno odpravil sleherno krivico in ‘revnim in bogatim sodil po merilih ljubezni’, je poudaril papež Benedikt XVI.

Kot vzor krščanske ljubezni je Benedikt XVI. izpostavil sv. Vincencija Pavelskega (1581-1660), katerega god obhajamo na današnji dan. Francoski svetnik, ustanovitelj lazaristov, je zavetnik katoliških dobrodelnih ustanov in velja za enega izmed pobudnikov cerkvene socialne oskrbe v novejšem času. V Franciji šestnajstega stoletja se je živo soočil z velikim nasprotjem med bogatimi in revnimi, saj je kot duhovnik obiskoval področja kjer so prebivali višji sloji, obiskoval pa je tudi podeželje in zanemarjene mestne četrti. Organiziral je redne oblike pomoči obrobnim osebam in ustanovil tako imenovane ‘Charitées’, skupine gospa krščanske ljubezni, ki so darovale svoj čas in svoje dobrine za najbolj obrobne in pomoči potrebne. Med temi prostovoljkami so nekatere izbrale, da se bodo popolnoma posvetile Bogu in ubogim in tako je sveti Vincencij Pavelski skupaj z Ludoviko de Marijak ustanovil ‘Hčere krščanske ljubezni’, prvo žensko družbo, ki živi posvečeno življenje ‘v svetu’ med ljudmi, z bolnimi in pomoči potrebnimi.

Benedikt XVI. je nato spregovoril še o mladi pričevalki, ki je bila v soboto v Rimu razglašena za blaženo, o Chiari Badano. Kot je dejal sveti oče, samo Ljubezen, z veliko pisana, podarja resnično srečo. To po njegovih besedah potrjuje italijansko dekle, ki je umrlo zaradi bolezni malo pred devetnajstim rojstnim dnem, a je bila za vse žarek svetlobe, kakor pove tudi njen vzdevek, Chiara Luce. Njena razglasitev za blaženo je praznik za vse mlade, ki lahko v njej najdejo zgled krščanske doslednosti.

Opoldansko molitev angelovega češčenja je sveti oče včeraj zadnjič letos molil v Castel Gandolfu. Ob koncu tedna se vrača v Vatikan in tako zapušča svojo letno rezidenco v Albanskem gorovju, kjer je s prekinitvami bival od 7. julija letos.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh