Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojze Grozde bo 13. junija v Celju razglašen za blaženega

Objava: 20. 05. 2010 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lojze Grozde bo 13. junija v Celju razglašen za blaženega

Božjega služabnika in mučenca bo za blaženega razglasil vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone

Papež Benedikt XVI. je minuli torek zvečer odločil, da bo državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone 13. junija med slovesno sveto mašo ob zaključku evharističnega kongresa v Celju božjega služabnika in mučenca Lojeta Grozdeta razglasil za blaženega, poročajo pri vatikanskem radiu. Z razglasitvijo za blaženega bo mučeništvo bojžega služabnika Grozdeta dobilo vesoljno in večno vrednost, ker bo poslej novi blaženi trajen zgled kristajnom, kako naj v vseh, tudi v najbolj sovražnih življenjskih okoliščinah svoje upanje postavijo v vstalega Kristusa, ki je med nami prisoten v evharistiji, in v Boga, ki je edini Gospodar zgodovine.

Okoliščina, da bo prvi slovenski mučenec razglašen za blaženega med evharističnim kongresom, na poseben način potrjuje versko resnico in dejstvo, da je vstali Gospod med nami prisoten v evharistiji, da je resnično in mogočno Bog z nami. V mučencu Grozdetu je bila ta zavest močnejša od grožnje s smrtjo in sovraštva njegovih krvnikov.

Njegova palma mučeništva bo z razglasitvijo dobila uradno potrditev, da je bila njegova ljubezen do Boga in Kristusa močnejša od ideološkega, razrednega in v boju za politično oblast razbohotenega sovraštva do njegove osebne vere in do kristjanov. Razglasitev za blaženega pa bo tudi nov začetek, kako naj v luči evangelija in krščanskega pričevanja beremo njegovo življenje, zgodovino Cerkve, ki jo je zaznamoval s svojo mučniško smrtjo, in tudi trpljenje njegovih sodobnikov, med katerimi je z božjo pomočjo razvil osebno vero do stopnje mučeništva.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/knjigarna/0B74D33E24F2BA09C125772000244975?OpenDocument

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh