Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lombardi: Bel dim je nocoj 'skrajno neverjeten'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 03. 2013 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lombardi: Bel dim je nocoj 'skrajno neverjeten'

Vatikanski tiskovni predstavnik o dogodkih današnjega popoldneva; na zadnjem splošnem zasedanju so kardinali med drugim razpravljali tudi o vatikanski banki.

Nocojšnje prvo glasovanje kardinalov se bo najverjetneje zaključilo s črnim dimom, je včeraj na zadnji tiskovni konferenci pred začetkom konklava poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. »Pozitiven izid glasovanja v tako zgodnji fazi bi pomenil resnično senzacijo«, je ugibal p. Lombardi. Na zadnjem konklavu aprila 2005 so prvi dan glasovanja po 20. uri v zrak spustili črn dim.

V Vatikanu je bilo včeraj deseto in zadnje splošno zasedanje kardinalskega zbora, na katerem so se najvišji cerkveni dostojanstveniki še pripravljali na začetek današnjega konklava. Po navedbah p. Lombardija se je zasedanja udeležilo 152 kardinalov, md njimi je bilo tudi vseh 115 tistih, ki danes popoldan odhajajo v Sikstinsko kapelo na volitve novega papeža. Med posvetom so izbrali tri kardinale pomočnike kamerlenga, ki bodo to delo opravljali tri dni: to so Egipčan Antonios Naguib, Kanadčan Marc Ouellet in Italijan Francesco Monterisi.

Po navedbah p. Lombardija se je k besedi javilo 28 kardinalov, njihovi nagovori pa so bili 'različnih dolžin'. Nekdanji vatikanski državni tajnik in trenutni kamerleng kardinal Tarcisio Bertone je spregovoril o vatikanski banki IOR. V svojem nagovoru se je dotaknil predvsem prizadevanj vatikanske banke, da se prilagodi mednarodnim merilom za preglednost bančnega poslovanja. Kardinal Bertone je govoril kot predsednik kardinalske komisije za nadzor nad banko IOR.

Skupno so na vseh splošnih zasedanjih v teh dneh kardinali prisluhnili 161 predavanjem. Podatka, koliko kardinalov je ob tem večkrat prosilo za besedo, p. Lombardi nima.

Med kardinali je vladalo precejšnje zanimanje za podatke o vatikanski banki IOR, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, kljub temu pa to ni bila 'najbolj vroča' tema v času zasedanja.

Mediji so v preteklih letih vedno znova poročali, da organizirani kriminalci in sumljivi poslovneži s pomočjo IOR 'perejo' nezakonito pridobljeni denar. Vatikan si je zato vedno znova prizadeval, da bi denarno poslovanje svoje banke uredil pregledneje. Odbor Evropskega sveta je minulo poletje ugotovil opazen napredek na tem področju v zadnjih dveh letih, še vedno pa je ugotovil pomankljiv nadzor nad poslovanjem IOR.

Na zadnjem splošnem zasedanju so kardinali sklenili, da se v ponedeljek zvečer ne sestanejo več, čeprav je bilo na seznamu govorcev še nekaj kandidatov, je še pojasnil p. Lombardi. Danes ob 10. uri so kardinali v baziliki sv. Petra darovali sveto mašo 'Missa pro eligendo Romano Pontifice', ki so jo v živo prenašali tudi na vatikanski spletni strani
www.vatican.va. Na ogled bo tudi odhod v Sikstinsko kapelo do izreka 'Extra omnes', ko morajo vsi udeleženci konklava, ki niso volilci, kapelo zapustiti. Slovesni vstop v Sikstinsko kapelo se prične ob 16.30, kardinali pa bodo vanjo vstopali iz Pavlinske kapele.

Tudi nadškof Georg Gänswein, osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI., se bo nocoj s kardinali odpravil v Sikstinsko kapelo, je pojasnil p. Lombardi. Gänswein se bo kardinalske procesije udeležil kot prefekt Papeške hiše. Nemški nadškof po novem sodi med uslužbence na najvišjih položajih v rimski kuriji, denimo poleg vatikanskega notranjega ministra nadškofa Angela Beccia, za katere je predviden vstop v konklave.

Duhovnik, ki prihaja iz nemške pokrajine Schwarzwald, bo sicer do nadaljnega še naprej prebival v Castel Gandolfu ob upokojenem papežu, je pojasnil p. Lombardi. Benedikt XVI. je svojega dolgoletnega osebnega tajnika decembra lani imenoval za prefekta Papeške hiše, v letošnjem januarju pa mu je podelil še škofovsko posvečenje. Gänswein prefekt Papeške hiše ostaja tudi v času izpraznjenega Petrovega sedeža.

Pred začetkom dejanskih volitev bo Gänswein, kot vsi ostali prisotni, ki niso volilni upravičenci, moral zapustiti Sikstinsko kapelo, takoj zatem, ko bo papeški ceremonjer Guido Marini izgovoril besede 'Extra omnes' (Vsi ven). Nato se bodo vrata Sikstinske kapele zaprla, kardinalom pa bodo razdelili volilne lističe.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh