Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luther na vatikanski znamki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2017 / 14:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Luther na vatikanski znamki

Znamka prikazuje reformatorja v molitvi, s Svetim pismom in križem.

Vatikan bo ob 500. obletnici reformacije počastil Martina Luthra z izdajo posebne znamke v vrednosti enega evra, ki prikazuje t.i. »portal s tezami« na wittenberški grajski cerkvi iz 19. stoletja. Tam je videti Jezusa na križu zunaj mesta. Levo od Jezusa kleči Luther z nemškim Svetim pismom v roki; desno od križa je Philipp Melanchthon z Augsburškim verskim mirom.


»Znamka želi prikazati, da obstaja en sam Kristus, h katerega nogam poklekajo tako protestanti kot katoličani«, je pojasnil vodja Vatikanskega filatelističnega urada, Mauro Olivieri. Znamka bo v prodaji od 23. novembra dalje.

Predlog za »portal s tezami«, na katerem naj bi Luther 31. oktobra 1517 objavil svojih 95 tez, je Olivierijeva zamisel. Prikazuje namreč dva pomembna predstavnika reformacije. Znamke naj ne bi razumeli kot neke vrste Luthrove »rehabilitacije«, je pojasnil Olivieri, pač pa gre bolj za »priznanje nekega razvoja«. Cerkveni razkol, ki ga je sprožil Luther, je danes vsaj delno presežen in na podlagi tega lahko z zaupanjem zremo v prihodnost.



Kot zgled Olivieri navaja skupno izjavo papeža Frančiška in tedanjega predsednika Svetovne luteranske zveze, škofa Muniba Younana, ki sta jo podpisala pred letom dni. To je bilo »preroško« dejanje in je pomenilo velik korak naprej v ekumenskih prizadevanjih.

Kot podoben zgodovinski dogodek Olivieri označuje izdajo vatikanske znamke s podobo Martina Luthra. Znamka v vrednosti enega evra je bila izbrana, ker z njo frankirajo pošto, ki iz Vatikana potuje po vsej Evropi in lahko jo bo videlo zelo veliko število ljudi.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh