Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Madžarsko državno odlikovanje za škofa Štumpfa

Za vas piše:
J. P.
Objava: 26. 11. 2022 / 20:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2022 / 20:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Madžarsko državno odlikovanje za škofa Štumpfa
Generalni konzul Laszlo Eduard Mathe je izročil odlikovanje soboškemu škofu msgr. dr. Petru Štumpfu. FOTO: Klavdija Dominko

Madžarsko državno odlikovanje za škofa Štumpfa

Kot so sporočili s Škofije Murska Sobota, je v prostorih generalnega konzulata Republike Madžarske v Lendavi soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf prejel madžarsko državno odlikovanje.

V imenu nekdanjega madžarskega predsednika Janosa Aderja je soboškemu škofu in podpredsedniku Slovenske škofovske konference (SŠK) odlikovanje izročil generalni konzul Laszlo Eduard Mathe. Kot je izpostavljeno v utemeljitvi, je msgr. dr. Peter Štumpf odlikovanje prejel v zahvalo za negovanje prijateljskih odnosov med Madžari in Slovenci ter za ohranjanje kulta sv. Ladislava v Prekmurju.

Madžarsko državno odlikovanje za škofa Štumpfa. FOTO: Klavdija Dominko

Nuncij, nadškof in dva škofa

Praznovanje se je nadaljevalo v župnijski cerkvi sv. Katarine, kjer so ob soboškem škofu somaševali apostolski nuncij msgr. dr. Jean-Marie Speich, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž in duhovniki iz Slovenije in Madžarske.

Somaševali so soboški škof Peter Štumpf, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, celjski škof Maksimilijan Matjaž in nuncij Jean-Marie Speich. FOTO: Klavdija Dominko

Prizadevanje za krepitev vere in prijateljstva

Apostolski nuncij je med mašo blagoslovil obnovljen Banfijev kelih iz leta 1608, škof Štumpf pa je med pridigo spomnil na godovnjakinjo, sv. Katarino Aleksandrijsko, in povabil k prizadevanju za krepitev vere in prijateljstva med narodi in posamezniki. Bogoslužje so v slovenskem in madžarskem jeziku z besedo in petje obogatili verniki lendavske župnije.

Polna župnijska cerkev sv. Katarine v Lendavi. FOTO: Klavdija Dominko

V imenu vseh duhovnikov

Domači župnik Martin Dolamič-Konrad je uvodoma dejal, da bo letošnje praznovanje sv. Katarine v župnijski kroniki ostalo zapisano z zlatimi črkami zaradi odlikovanja, ki ga je prejel škof Štumpf, in maše, ki so jo darovali kar štirje (nad)škofje. Odlikovanec dr. Štumpf pa je v zahvali izpostavil, da odlikovanje prejema v imenu vseh duhovnikov, ki so si že v preteklosti prizadevali za prijateljsko sodelovanje in sožitje Slovencev in Madžarov na tem področju.

Nalaganje
Nazaj na vrh