Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mamice – danes je Marijin in vaš dan!

Za vas piše:
D. O. / SŠK, STA
Objava: 25. 03. 2013 / 12:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mamice – danes je Marijin in vaš dan!

Danes praznujemo Gospodovo oznanjenje, ki ga obhajamo devet mesecev pred božičem. Praznujejo pa tudi vse matere. Otroci jima na ta dan prinašajo ali izrekajo različne pozornosti v znamenje hvaležnosti za njihovo materinstvo.

Danes praznujemo Gospodovo oznanjenje, ki ga obhajamo devet mesecev pred božičem. Praznujejo pa tudi vse matere. Otroci jima na ta dan prinašajo ali izrekajo različne pozornosti v znamenje hvaležnosti za njihovo materinstvo.

Gospodovo oznanjenje je v Svetem pismu opisano le v Lukovem evangeliju in govori o tem, da je nadangel Mariji sporočil, da bo spočela od Svetega Duha in da se bo dete imenovalo Božji Sin (prim. Lk 1,26–38). Oznanjenje Mariji pomeni spočetje Božjega Sina, s katerim se je Božji Sin tudi učlovečil, Marijina privolitev pa je bila posebna pritrditev odrešitvenemu Božjemu načrtu. Praznik obhajamo devet mesecev pred rojstvom Božjega Sina, ki ga praznujemo na božični dan. Spomin na skrivnost Marijinega oznanjenja je v ljudski pobožnosti dnevno prisotna z vsakdanjo trikratno molitvijo Angelovega češčenja.

Materinski dan izvira iz ZDA

Iz krščanskega praznovanja je izšlo praznovanje materinskega dneva. Praznik izvira iz ZDA in ga praznujejo od leta 1910 dalje. Na evropskem kontinentu so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva so ga v večini držav praznovali 15. maja, kasneje pa je bil prestavljen na 25. marec. Pri nas se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja mednarodnega dneva žena, ki ga praznujemo 8. marca in povezave s krščansko vsebino, praviloma ni praznoval. V devetdesetih letih preteklega stoletja je v javnem življenju ponovno začel dobivati veljavo.

Praznik za ozaveščanje pomena starševstva

V okviru praznovanja materinskega dneva v vrtcih, šolah, župnijah in nekaterih kulturnih ustanovah potekajo različne prireditve. Otroci recitirajo pesmi, posvečene materam, večkrat pa zaigrajo tudi igre, ki prikazuje nesebično materinsko ljubezen. Bistveni poudarek dneva je osredotočen na vzgojo za kakovostne medgeneracijske odnose in ozaveščanje pomena starševstva. Praznik Gospodovega oznanjenja je praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Obenem je tudi priložnost za molitev in hvaležnost pokojnim staršem.

Slovenija: praznuje 663 tisoč mater

Okoli 663.000 žensk v naši državi danes praznuje materinski dan. Statistični urad navaja podatke iz leta 2011, ko je med njimi 52 odstotkov mam rodilo po dva otroka, 15 odstotkov jih po tri, šest odstotkov pa po štiri ali več otrok. Mame v Sloveniji so bile v začetku leta 2011 v povprečju stare 54,8 leta. Zelo mladih mam je bilo razmeroma malo – samo pet odstotkov je bilo mlajših od 30 let, so navedli na statističnem uradu. Če so imele matere, ki so rodile pred petdesetimi leti večinoma osnovnošolsko izobrazbo, pa je bilo v letu 2011 že več kot 40 odstotkov takih, ki so pridobile višje- ali visokošolsko izobrazbo. Osemdeset odstotkov mater v družinah z vsaj enim otrokom, mlajšim od 15 let, je zaposlenih.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh