Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Mamice, ki ostanejo doma z otroki, bi morale prejemati plačilo’

Objava: 10. 03. 2010 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Mamice, ki ostanejo doma z otroki, bi morale prejemati plačilo’

Predsednik papeškega sveta spodbuja družinam prijazno gospodarstvo

Predsednik Papeškega sveta za družino poudarja pomen dela, ki ga družinski člani opravljajo v domačem gospodinjstvu in za to delo predlaga denarno nadomestilo. Kardinal Ennio Antonelli poziva k finančni in profesionalni spodbudi, ki bi družinam pomagala pri odločitvi, da eden izmed staršev ostane doma pri otrocih. Zamisel je predstavil na srečanju Zveze katoliških poslovnežev v Rimu, o njih pa so minuli petek poročali v vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’.

V svojem nagovoru je italijanski kardinal poudaril, da ‘gospodinjsko delo zasluži gospodarsko priznanje’. Dodal je, da ‘si številčnejše družine zaslužijo posebne popuste in denarne olajšave’ in izpostavil primer Francije in Nemčije, kjer družine z najmanj tremi otroki plačujejo nižje davke.

Predsednik papeškega sveta je spomnil, da je skrb za otroke sicer za številne matere združljiva s poklicnim udejstvovanjem zunaj doma, vendar je za to potrebna odlična mreža podpornih storitev: vrtcev v podjetjih in v soseščinah, domovi za starejše in invalidne ljudi, ter druge socialne službe. Poleg tega je po njegovem mnenju materam potrebno ponuditi ‘paleto različnih možnosti pri njihovem poklicnem delu: delo za polovični delovni čas, delo na daljavo, prilagodljivost delovnega časa, in dovolj dopusta’.

Kardinal Antonelli je še opozoril na ceno, ki so jo primorani plačati številni zakoni in družine, ko ženske v poklicni poti in družbenem uspehu vidijo pot do samoizpolnitve. Izpostavil pa je tudi negativne vplive družin, v katerih otroci odraščajo brez ‘prisotnega’ očeta.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh