Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Marija močno doživlja našo sedanjo stisko«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 08. 2020 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Marija močno doživlja našo sedanjo stisko«

»Marija močno doživlja našo sedanjo stisko«

Praznovanje Marijinega vnebovzetja v znamenju zaskrbljenosti zaradi koronavirusa.

Sveto mašo na Ptujski Gori je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Foto: Vatican News

Največji cerkveni praznik posvečen Mariji letos mineva v znamenju koronavirusa, ki se je v zadnjih mesecih močno zarezal v naša življenja in spremenil način javnega življenja, tudi v cerkvi.

Pirih se je posebno spomnil stisk starejših

»To je huda preizkušnja, ki je prišla na nas. Soočamo se z mnogimi in tako raznovrstnimi problemi. Stari ljudje smo še posebej prizadeti, zmedeni, osamljeni in prestrašeni, saj ta virus uničuje življenje ljudi in duši naše upanje,« je nagovor vernikom, zbranim pri slovesni sveti maši v Logu pri Vipavi, začel upokojeni koprski škof Metod Pirih.

Vendar nas največji Marijin praznik, ko se spominjamo, kako je bila ob koncu svojega zemeljskega življenja z dušo in telesom vzeta v nebesa, navdaja z upanjem, novim pogumom, močjo in tolažbo, je nadaljeval Pirih. »Marija nas danes vabi, naj bomo pogumni, naj verjamemo, da moč Kristusovega vstajenja deluje v nas in nas spreminja v može in žene, ki se vsak dan trudijo živeti kot kristjani in prinašajo luč dobrega v naše medsebojen odnose, v družine, v Cerkev, v temino zla in v našo družbo.«

(Celotno pridigo škofa Piriha lahko preberete TUKAJ.)


Cerkev Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi. Foto: Oton Naglost

Štumpf: Marija kljub maski vidi v naše srce

Murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je slovesno sveto mašo na Marijin praznik daroval v Turnišču, pa se je med drugim ustavil pri ukrepih, ki so jih bili za zajezitev širjenja virusa primorani sprejeti škofje. Počasi se privajamo, da v cerkev vstopamo le z zaščitno masko, zaradi katere naši obrazi pri bogoslužju niso vidni. So pa vidne naše oči.

»Te oči so zaskrbljene. Na njih je vidno to, kar se poraja v naših srcih: strah, negotovost, malodušje, nelagodje, žalost … Marija vidi oči in vidi naš obraz. Naše maske ji ne morejo preprečiti, pogleda, ki sežejo vse do globin našega srca. Marija močno doživlja našo sedanjo stisko, ki je močno podobna njeni stiski, ki jo je preganjal ognjenordeči zmaj.«

A tako kot je bil Bog Mariji vedno blizu in jo rešil pred zmajevim žrelom, tako je vedno tudi blizu nam in ima za nas načrt rešitve. »Praznik Marijinega vnebovzetja naj bo letos zato še posebej za vse nas dan milostnega pogleda Matere Božje iz nebes, ki nam sporoča, da je Bog še vedno z nami in bo vedno z nami,« je sklenil Štumpf.

(Celotno pridigo škofa Štumpfa lahko preberete TUKAJ.)


Murskosoboški škof Peter Štumpf je na praznik mašo daroval pri Mariji Vnebovzeti v Turnišču. Foto: Splet

Cvikl: Koronakriza razkrila naše šibkosti in tudi dobro, ki vliva upanja

Mimo bolečin in posebno strahov, ki nam jih zadnje mesece vzbuja koronavirus, ob prazniku Marijinega vnebovzetja ni šel niti mariborski nadškof Alojzij Cvikl. kot je dejal v pridigi pri slovesnem bogoslužju na Ptujski Gori, koronavirus opozarja na naše človeške šibkosti.

»Najprej nas opozarja na naš zgrešen in izkoriščevalski odnos do stvarstva. Namesto, da bi bili v odnosu do narave modri in razumni gospodarji, naravo neusmiljeno izkoriščamo. Tako postaja narava ranjena, onesnažena, kar ustvarja ugodne pogoje za razvijanje raznih bolezni in različne socialne, ekonomske in politične spremembe.«

Poleg tega je letošnja kriza po Cviklovih besedah pokazala na nujnost medsebojnega sodelovanja, previdnost, solidarnost in našo odgovornost drug za drugega. Pokazalo se je, da je težko preiti iz logike iskanja osebnih koristi k logiki skupnega dobrega.

Razkrile pa se niso le slabosti, temveč tudi dobre stvari, ki vlivajo upanja, je nadaljeval Cvikl. »Ena takih so naše družine, ki so za našo prihodnost nekaj tako pomembnega. »Vesel sem bil spodbudnih novic iz nekaterih naših družin, kjer so ob tem, ko so imeli v času izolacije več časa in priložnosti biti skupaj, našli trenutke za vzgojo, ne samo za izobraževanje na daljavo, ampak za rast v odnosih in v medsebojnem podarjanju. Pokazalo se je, da so mnoge družine uspele zaživeti kot 'domača Cerkev', ki so skupaj našli čas za spremljanje sv. maše, molitev in katekezo.« To, kot je dejal Cvikl, da je upanje za jutri.

(Celotno pridigo nadškofa Cvikla lahko preberete TUKAJ.)


Bogoslužje na praznik Marijinega vnebovzetja na Zaplazu. Foto: Jože Potrpin

Glavan: Praznik krščanskega veselja in neugasljivega upanja

Praznik vnebovzetja Device Marije je praznik krščanskega veselja in neugasljivega upanja. »Kljub temnim oblakom, ki so se letos ob pandemiji zgrnili na ves svet, današnji praznik dokazuje, da je ljubezen močnejša od smrti, da je v Bogu neizmerna moč ljubezni, zato bo življenje končno zmagalo,« je zbranim pred osrednjim novomeškim romarskim središčem na Zaplazu dejal novomeški škof Andrej Glavan.

Kot je dejal, ob prazniku romamo k Mariji, da bi ji izrekli svojo izročitev, da ji zaupamo svoje probleme in se ji zahvalimo za vse lepe trenutke. Hkrati pa ob prazniku obnavljamo svojo izročitev, posvetitev slovenskega naroda naši Kraljici in Materi, je spomnil Glavan. Z njo izražamo po Marijinem zgledu pripravljenost, da sprejmemo evangelij za vodilo svojega osebnega in skupnega občestvenega življenja da bi postali sol in luč slovenske zemlje. Če hočemo, da bi svet postal boljši, bolj pošten, bolj solidaren, manj krivičen, moramo postati mi boljši in ravnati bolj pravično, bolj pošteno in bolj solidarno. Med nami bo več ljubezni, če se vsak izmed nas bolj potrudi za resnično ljubezen do bližnjega.« Glavan je tako spodbudil, da »svojo ljubezen do Marije pokažemo s pripravljenostjo posnemati njo.«

(Celotno pridigo škofa Glavana lahko preberete Marijino vnebovzetje 2020 pridga Anrej Glavan_Zaplaz.docxMarijino vnebovzetje 2020 pridga Anrej Glavan_Zaplaz.docx.)







Praznovanje Velikega šmarna so na Zaplazu začeli z vigilijo na predvečer praznika. Foto Jože Potrpin




Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh