Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marseille v pričakovanju papeža, začetek Sredozemskih srečanj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 09. 2023 / 09:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2023 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marseille v pričakovanju papeža, začetek Sredozemskih srečanj
Sredozemska srečanja prireja in gosti marsejska nadškofija na pobudo svojega nadškofa, kardinala Jean-Marca Avelina. FOTO: rencontres-med23.org

Marseille v pričakovanju papeža, začetek Sredozemskih srečanj

V francoskem pristaniškem mestu Marseille so se včeraj zbrali udeleženci »Rencontres Méditerranéennes«, Sredozemskih srečanj, danes se začenjajo uradna zasedanja.

Sredozemska srečanja prireja in gosti marsejska nadškofija na pobudo svojega nadškofa, kardinala Jean-Marca Avelina, po srečanjih »Sredozemlje, meja miru«, ki sta ju leta 2020 in 2022 gostili mesti Bari oz. Firence.

Na obeh srečanjih na pobudo Italijanske škofovske konference so se zbrali škofje (v Firencah tudi župani) več držav, ki mejijo na Sredozemlje, da bi poudarili potrebo po miru in bratstvu na tem obsežnem morskem območju, ki je križišče narodov, religij, jezikov in kultur in se zdaj sooča z novimi epohalnimi izzivi.

Na tokratnih »sredozemskih srečanjih« so zbrani katoliški škofje in mladi različnih krščanskih veroizpovedi in religij iz 30 sredozemskih držav, da bi posredovali sporočilo upanja in dialoga ter se tako odzvali na poziv papeža Frančiška h kulturi srečanja.

Na tokratnih »sredozemskih srečanjih« so zbrani katoliški škofje in mladi različnih krščanskih veroizpovedi in religij iz 30 sredozemskih držav, da bi posredovali sporočilo upanja in dialoga ter se tako odzvali na poziv papeža Frančiška h kulturi srečanja.

Sveti oče se jim bo pridružil ob sklepu dogodka, 22. in 23. septembra, obisk Marseilla pa bo papeževo 44. apostolsko potovanje v tujino.

Program papeževega obiska

Papež bo v petek, 22. septembra, zgodaj popoldne odletel z rimskega letališča Fiumicino in ob 16.15 prispel na mednarodno letališče v Marseillu, kjer ga bo pričakal francoski predsednik Emmanuel Macron. Sledilo bo molitveno bogoslužje s škofijskimi duhovniki v marsejski baziliki, nato pa se bodo verski voditelji v nekaj trenutkih premišljevanja ustavili ob spomeniku, posvečenem mornarjem in migrantom, izgubljenim na morju.

V soboto, 23. septembra, se bo papež srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

V soboto, 23. septembra, se bo papež v nadškofijskem dvorcu najprej zasebno srečal z osebami, ki se soočajo z resnimi ekonomskimi težavami, nato pa bo nagovoril sklepno zasedanje »Rencontres Méditerranéennes«, kjer se bo srečal tudi s predsednikom Macronom. Popoldne bo papež predvidoma obhajal sveto mašo na stadionu Vélodrome, nato pa se bo z letalom vrnil v Rim.

Prvi papež na obisku v Marseillu po Klemnu VII. leta 1533

Marseille je drugo francosko mesto, ki ga bo papež Frančišek obiskal v obdobju svojega pontifikata. Novembra 2014 se je odpravil na enodnevni izlet v Strasbourg na severovzhodu Francije, kjer je nagovoril Evropski parlament in Svet Evrope. Obenem bo prvi papež, ki bo obiskal to večetnično pristaniško mesto na jugu Francije, potem ko je Marseille leta 1533 gostil Klemna VII.

Nadaljevanje »sredozemskega romanja« papeža Frančiška

Papež Frančišek po besedah kardinala Avelina s prihodom v Marseille nadaljuje »sredozemsko romanje«, ki ga je začel julija 2013 na Lampedusi, sledila pa so njegova apostolska potovanja v več sredozemskih mest, med drugim v Jeruzalem, na Ciper, Rabat, Malto, Tirano, Sarajevo in Kairo. Na teh obiskih je papež prinašal sporočilo upanja in se večkrat zavzel, da Sredozemsko morje ne bi bilo »pokopališče«, ampak prostor srečanja, dialoga in medsebojnega sprejemanja.

Papež prihaja v Marseille, da bi opozoril na Sredozemlje, na izzive, s katerimi se to območje sooča, na vire, ki jih ima, in na poslanstvo, ki pripada Kristusovim učencem v tem delu sveta.

»Kot pastir vesoljne Cerkve, pa tudi kot rimski škof, papež s temi potovanji izkazuje posebno pozornost narodom Sredozemlja,« poudarja kardinal Avelin: »V Marseille prihaja, da bi nas opozoril na Sredozemlje, na izzive, s katerimi se to območje sooča, na vire, ki jih ima, in na poslanstvo, ki pripada Kristusovim učencem v tem delu sveta.«

Zakaj potovanje v Marseille ni tudi obisk Francije?

Podobno kot udeležba na zaključku svetovnega evharističnega kongresa v Budimpešti septembra 2021 ni pomenila obiska Madžarske, tudi Frančiškov postanek v Marseillu ne pomeni uradnega obiska Francije: papež se bo tokratnega dogodka znova udeležil kot verski voditelj, ne pa tudi kot državnik.

Ob tej priložnosti ne bo obiskal Pariza, sodeč po programu potovanja pa se bo srečal s francoskim predsednikom Macronom, ki se bo prav tako udeležil sredozemskih srečanj v Marseillu.

Zadnji papež na uradnem obisku v Franciji je bil Benedikt XVI. septembra 2008, njegov predhodnik Janez Pavel II. pa je deželo obiskal osemkrat.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh