Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Maša je srečanje ljubezni z Jezusom«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 12. 2017 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Maša je srečanje ljubezni z Jezusom«

Papež je med današnjo avdienco nadaljeval s katehezo o sveti maši.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval s katehezo o sveti maši. Tokrat je začel z nizom premišljevanj o različnih delih bogoslužja.



Različni elementi maše, vključno z besednim in evharističnim bogoslužjem, z začetnimi in sklepnimi obredi, tvorijo eno samo telo »in jih ni mogoče ločiti«, je dejal sveti oče in dodal, da želi kljub temu pojasniti različne trenutke, »med katerimi se vsak lahko dotakne ali vsebuje razsežnost naše človeške razsežnosti«. »Nujno je, da razumemo ta sveta znamenja«, je nadaljeval papež, »da lahko v polnosti živimo sveto mašo in okušamo vso njeno lepoto«.

Papež Frančišek je katehezo začel z razmišljanjem o začetnih obredih, namen katerih je, da bi zbrani verniki »lahko tvorili občestvo in da bi z vero prisluhnili Božji besedi ter vredno obhajali sveto evharistijo«. Dejanja duhovnika in ministrantov na začetku maše, posebej čaščenje oltarja, so »zelo pomembna«, je dejal sveti oče, čeprav so pogosto bolj ali manj neopažena. Ta dejanja namreč na samem začetku bogoslužja sporočajo, »da je maša srečanje ljubezni z Jezusom«.

Papež je posebej poudaril, da moramo biti katoličani pozorni na znamenje križa. Otroci pogosto na hitro napravijo nekaj gibov in niti ne poznajo njihovega verskega pomena. To pa zato, ker jim znamenja križa še nihče ni temeljito pojasnil. »Prosim vas, matere, očetje, babice in dedki: naučite otroke, da se bodo znali pravilno pokrižati.« Opozoril je tudi na točnost, saj je dobro, če k maši pridemo pravočasno, »da lahko pripravimo svoja srca«.

Mašnik po znamenju križa izreče bogoslužni pozdrav, saj bogoslužje vedno obhajamo »v imenu Očeta, in Sina, in Svetega Duha«. Ljudje na uvodni pozdrav odgovorijo: »In s Tvojim Duhom.« To, je pojasnil papež, je začetek »simfonije«, kjer vsi sodelujoči pri bogoslužju priznajo, da jih »vodi en sam Duh in z enakim namenom«. Ta dialog med duhovnikom in verniki »izraža skrivnost zbrane Cerkve«.

To nas takoj popelje v »zelo ganljiv trenutek«, kesanje, ko vsi navzoči razmislijo o svojih grehih in, kar je po papeževih besedah še pomembneje, priznajo, da so tudi sami grešniki. »Če je evharistija resnična navzočnost pashalne skrivnosti, moramo najprej priznati, kakšno je naše stanje smrti, da lahko z Njim vstanemo v novo življenje.« To, je dejal Frančišek, nam pomaga spoznati, kako pomembno je v resici kesanje.

Papež je katezeho sklenil z obljubo, da bo nadaljeval s premišljevanji o sveti maši tudi v naslednjih katehezah.

Vir: vaticannews.va / Kathpress / RV
Foto: RV / AFP

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh