Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša na Ljubljanskem gradu [FOTO, VIDEO]

Objava: 24. 04. 2024 / 07:16
Oznake: Maša
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2024 / 18:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša na Ljubljanskem gradu [FOTO, VIDEO]
Mašo v kapeli sv. Jurija je vodil Milan Knep. FOTO: Tatjana Splichal

Maša na Ljubljanskem gradu [FOTO, VIDEO]

Na god svetega Jurija, zavetnika Ljubljane, smo tudi letos obhajali mašo na Ljubljanskem gradu; zaradi slabega vremena tokrat v kapeli svetega Jurija. S slovesno mašo nadaljujemo tradicijo, ko so meščani na praznik svojega zavetnika množično romali na Ljubljanski grad, hkrati pa je bil v Grajskem parku sejem.

Mašo pripravlja ljubljanska župnija svetega Jakoba, somaševanje pa je letos vodil Milan Knep iz stolne župnije. Bogoslužje so sooblikovali župnijski pevski zbor iz Most, skavti, malteški in vitezi Božjega groba.

FOTO: Tatjana Splichal

Milan Knep je ob skrivnostno privlačni podobi svetega Jurija, mučenca za Kristusa in njegove priče, spregovoril o tem, kako nas tudi danes nagovarja, naj bomo po njegovem zgledu trdni kristjani in ljudje skupnosti. Kljub drugačnim zgledom, ki jih ponuja svet, bodimo ljudje zaveze, pogumni, srčni, sočutni.

Fotogalerija: Tatjana Splichal

Sodobni človek mora krotiti zmaja skušnjav, ki mu prek zaslonov pozornost usmerja k praznim stvarem. Kakor so mučenci črpali moč iz podpore močne skupnosti učencev, smo tudi mi poklicani, da ne zapademo v individualizem, ampak delamo za skupno dobro.

Stojimo pred Kristusom, ki nam tako kot prvim učencem odpira um za umevanje pisem. Kakor so iz preprostega rimskega vojaka Jurija naredila junaka, moža dejanj, tudi nam dajejo moč in spoznanje.

Pridiga Milana Knepa.docx

Zavetnik Ljubljane - sv. Jurij. FOTO: Tatjana Splichal

Prazniki so vezivo skupnosti. Praznovanje svetega Jurija smo ob koncu svete maše sklenili z molitvijo za naše mesto in vse, ki v njem živijo in delajo, s priprošnjo k svetemu Juriju in z blagoslovom, ki se je z grajskega griča razlil na Jurijevo mesto.

Molitev k sv. Juriju.docxMolitev za mesto Ljubljana.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh