Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matej Tonin na čelu, Ljudmila Novak na začelju liste NSi za evropske volitve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 03. 2024 / 06:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 06:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matej Tonin na čelu, Ljudmila Novak na začelju liste NSi za evropske volitve
Mag. Matej Tonin bo nosilec liste NSi na junijskih volitvah v Evropski parlament. FOTO: NSi

Matej Tonin na čelu, Ljudmila Novak na začelju liste NSi za evropske volitve

Po SDS je včeraj tudi druga opozicijska stranka, NSi, predstavila končen seznam kandidatov za junijske volitve v Evropski parlament.

Ker je bilo že dlje jasno, da bosta na kandidatnem seznamu oba zadnja predsednika stranke, zdajšnji mag. Matej Tonin in prejšnja, Ljudmila Novak, zadnjih pet let tudi strankina edina evropska poslanka, je javnost najbolj nestrpno pričakovala, kdo od njiju bo nosilec liste. Že ves čas se je tehtnica nagibala na stran Tonina in to se je včeraj tudi potrdilo, saj je zabeležen pod številko 1, Novakova pa pod št. 9.

Trije nekdanji ministri

Že ko je v začetku tega leta vodstvo stranke na tradicionalnem zimskem posvetu razpravljalo o bližajočih se evropskih volitvah, je potrdilo večino imen na kandidatni listi. Že tedaj je bilo znano, da bodo kandidirali trije ministri v prejšnji vladi – mag. Matej Tonin, sicer predsednik stranke, Janez Cigler Kralj, sicer vodja poslanske skupine, in Jernej Vrtovec, predsednik strankinega Sveta.

Do včeraj neznano le eno ime

Ob njih pa še ena poslanka dr. Vida Čadonič Špelič, predsednica strankinega podmladka (MSi) Katja Berk Bevc, namestnica predsednika Sveta stranke Mojca Erjavec, predsednik Kluba županov in svetnikov NSi in župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa in tudi dosedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. Do včeraj je torej ostalo neznano zgolj eno kandidatno ime.

Trije mandati Lojzeta Peterleta

Prav tako pa do včeraj ni bil znan vrstni red imen na kandidatni listi, njen nosilec in zlasti, na katero mesto bo uvrščena Novakova, ena od dveh iz NSi z izkušnjami iz evropskega parlamenta, kjer je presedela dva mandata – prvega (2004–2009) in zadnjega, ki se pravkar končuje (2019–2024). Lojze Peterle je stranko zastopal prve tri mandate, med letoma 2004 in 2019.

Vrstni red na glasovnici

Zdaj je vrstni red znan. Med Toninom na čelu in Novakovo na začelju se bodo od 2. do 8. mesta zvrstili: Katja Berk Bevc, David Klobasa, Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar (edino do včeraj neznano ime na seznamu) ter trije poslanci Janez Cigler Kralj, Vida Čadonič Špelič in Jernej Vrtovec. Na seznamu je torej pet kandidatk in štirje kandidati.

Manj kot prejšnjič bo poraz

Kandidatno listo je včeraj soglasno potrdil Izvršilni odbor NSi, stranka pa jo bo tudi uradno predstavila na današnji novinarski konferenci ob 11. uri v prostorih glavnega tajništva. Po besedah Mateja Tonina bodo v NSi zelo zadovoljni, če se jim posreči dobiti dva evropska poslanca, poraz pa bo poslabšanje rezultata volitev v Evropski parlament izpred petih let, ko je prejela eno poslansko mesto (11,12 %).

Doslej trije predsedniki strank tudi evropski poslanci

Če bi bil za evropskega poslanca junija izvoljen Tonin, bi bil kot četrti Slovenec doslej hkrati predsednik stranke in poslanec v Evropskem parlamentu. Doslej so namreč stranko iz Bruslja že vodili Ljudmila Novak (NSi), Borut Pahor in Tanja Fajon (oba SD). Še to: Novakova, Erjavčeva in Berk Bevčeva so bile na seznamu kandidatov NSi že na prejšnjih evropskih volitvah leta 2019.

Kupi v trgovini

Noč evropske kulture
Filozofija in esejistika
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh