Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mediji vidijo »zmago za papeža Frančiška«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 10. 2015 / 11:29
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mediji vidijo »zmago za papeža Frančiška«

Mediji vidijo »zmago za papeža Frančiška«

Pregled mednarodnega tiska po zaključku škofovske sinode.

Izid vesoljne škofovske sinode o zakonski zvezi in družini v Vatikanu je bil v tem tednu tema komentarjev po vseh svetovnih medijih. Večina časnikov v rezultatih srečanja vidijo uspeh reform, ki jih v Vatikanu uvaja papež Frančišek.



Večina večjih italijanskih dnevnikov je naslovnice s sinodalnimi temami napolnila že minulo nedeljo. Sklep sinode so skoraj enoglasno ocenili kot večjo odprtost Cerkve do vnovič civilno poročenih zakoncev, pohvalili pa so tudi uspeh nemške jezikovne delovne skupine. »Sinoda se odpira za obhajilo za znova civilno poročene«, je svoj prispevek naslovil Corriere della Sera. »Da za znova civilno poročene«, je na naslovnici z velikimi črkami zapisala La Repubblica; »Da obhajilu za znova civilno poročene« pa je bil naslov prispevka v časniku Il Messaggero.

Z zapisanim predlogom o obravnavi posameznih primerov je sinoda stopila na pot, ki jo je pričela nemška jezikovna skupina, je zapisal Corriere della Sera. Škofovska sinoda je sprejela »nemški kompromis«, pa meni La Repubblica. »Nemška rešitev je zmedla konservativce«, so zapisali pri torinskem dnevniku La Stampa.

Ameriški časnik Washington Post ni povsem odločen: po njihovem mnenju je sklepni dokument sinode sicer bolj daljnosežen, kot si je bilo mogoče misliti pred nekaj dnevi. »Toda liberalni katoličani, ki papeža Frančiška povezujejo z velikim upanjem na preobrat, so verjetno precej razočarani«, so zapisali v prispevku. Uspelo pa je, da so škofje pod Frančiškovim vodstvom obravnavali teme, ki so v katoliški Cerkvi nekdaj veljale za tabu.

Britanski Guardian je komentiral, da je bila sinoda »težak boj, ki je prizadel veliko ran«, te rane pa bodo potrebovale dolgo časa za celjenje. Frančiškova dejanska zmaga je v tem, da je spremenil kulturo razprav znotraj Cerkve. S svojim nastopom spodbuja vse katoličane, naj sami razmislijo o svojem odnosu do posameznih vprašanj. »Sam Bog ve, kam nas bo to pripeljalo«, so zapisali pri Guardianu.

Kot »pomembno zmago za papeža Frančiška« je izid sinode označil francoski časnik Le Figaro. Papež ima zdaj možnost, da od primera do primera odloči, ali bo znova civilno poročene pustil prejemati obhajilo ali ne, so zapisali. Časnik je pohvalil predlog nemške jezikovne skupine. Tej je uspelo posredovati med konservativnim in naprednim taborom in omogočiti sprejetje kompromisa.

Na podoben način sklepni dokument ocenjuje tudi časnik Le Monde: s tem so škofje na široko odprli možnost prejemanja obhajila za znova civilno poročene zakonce. Časnik obenem poudarja, da glede vprašanja istospolno usmerjenih sinoda ni dosegla nobenih vidnih rezultatov. Sleherni razvoj naj bi po mnenju francoskega časnika pri tem oviralo predvsem stališče afriških škofov.

Tudi argentinski tisk papeža vidi kot zmagovalca sinode: »Čeprav je bilo moč predvideti, da ne bo prišlo do pretresljivih sprememb v cerkvenem nauku ali pastoralni praksi, lahko govorimo o virtualni zmagi papeža in njegove predstave o usmiljeni Cerkvi«, je zapisal argentinski dnevnik La Nacion. V sklepnem dokumentu sinode je Frančišek »pustil odprta vrata« za znova civilno poročene. Zdaj lahko nadaljuje svojo pot in ustvari Cerkev, ki ne obsoja, pač pa medse sprejema vse ljudi.

Treznejšo bilanco pa so napravili pri španskem dnevniku El Pais. »Sinoda se zaključuje«, so zapisali. Za znova civilno poročene zakonce ni splošnih predpisov, ki bi jim omogočali prejemanje svetega obhajila. Sklepni dokument pričuje o nadaljnjem razkolu med papežem in velikom delom cerkvene hierarhije.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh