Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medžugorje: novi papežev odposlanec že v romarskem središču

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2022 / 17:32
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medžugorje: novi papežev odposlanec že v romarskem središču
Papež Frančišek je umaknil prepoved uradnih romanj v Medžugorje, ki je veljala do leta 2019. FOTO: Vatican Media

Medžugorje: novi papežev odposlanec že v romarskem središču

V Medžugorje je v teh dneh prispel italijanski nadškof Aldo Cavalli, novi papežev odposlanec za to priljubljeno romarsko središče.

Papež Frančišek je 75-letnega škofa Cavallija, nekdanjega apostolskega nuncija na Nizozemskem, konec lanskega novembra za nedoločen čas imenoval za naslednika poljskega nadškofa Henryka Hoserja iz rimske kurije, ki je lansko poletje po petih letih službovanja v Medžugorju po daljši, hudi bolezni in okužbi z novim koronavirusom umrl v starosti 78 let v rodni Poljski.

Škofa Cavallija je papeževo imenovanje presenetilo, saj pred tem še nikoli ni bil v Medžugorju.

Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili iz medžugorske župnije, je 75-letni škof Cavalli tja prispel 11. februarja, 13. februarja pa je že obhajal bogoslužje s tamkajšnjimi romarji in opravil pogovor za radijsko postajo MIR Medžugorje.

Škof Cavalli je v pogovoru pojasnil, da ga je papeževo imenovanje presenetilo, saj pred tem še nikoli ni bil v Medžugorju. Od romarjev v svoji domovini Italiji pa je o priljubljenem romarskem središču dobil »zelo pozitiven vtis«: v kraj v bližini Mostarja radi prihajajo, da bi se pri evharistiji, češčenju in spovedi srečali z Bogom ter »da bi bili v družbi Device Marije«.

Nadškof Aldo Cavalli s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Novi papežev odposlanec svojo nalogo vidi v podpori vernikov in ohranjanju Medžugorja kot »kraja globoke duhovnosti«. Da so v Medžugorju poleg duhovne ponudbe tudi hoteli in prenočišča, trgovine s spominki in restavracije, je povsem »človeško«: v tem pogledu se Medžugorje nič ne razlikuje od drugih znanih romarskih ciljev, kot je recimo Rim.

Za škofa Cavallija bo zelo pomembno tudi sodelovanje s patri frančiškani, ki skrbijo za medžugorsko župnijo, s pristojnim mostarskim škofom in tamkajšnjimi laiki.

Papež Frančišek ga je takoj po novembrskem imenovanju sprejel v avdienco in mu povedal za Medžugorje, je v radijskem pogovoru pojasnil novi apostolski vizitator. V pogovoru mu je bilo naročeno, naj čim več časa preživi v Medžugorju, »tiho, mirno in uravnoteženo«, in naj spremlja tamkajšnje romarje. Pri tem je zelo pomembno tudi sodelovanje s patri frančiškani, ki skrbijo za medžugorsko župnijo, s pristojnim mostarskim škofom in tamkajšnjimi laiki.

Nekaj dni pred Cavellijevim prihodom so v Medžugorje prišli tudi drugi visoki cerkveni predstavniki. Nadškof Lazzaro You Heung Sik, prefekt Kongregacije za duhovnike, je tam obhajal slovesno bogoslužje skupaj s tiranskim nadškofom Arjanom Dodajem, apostolskim nuncijem v Albaniji Luigijem Bonazzijem in frančiškanskim provincialnim predstojnikom Miljenkom Stekom.

Papež Frančišek je leta 2017 v Medžugorje napotil posebnega odposlanca, ki naj bi spremljal romarje na kraju samem, umaknil pa je tudi prepoved uradnih romanj, ki je veljala do leta 2019.

Medžugorje je eno največjih katoliških romarskih središč na svetu in slovi po Marijinih prikazovanjih, o katerih skupina vidcev s tega kraja poroča že od leta 1981, nadaljevala pa naj bi se še danes, na letni, mesečni oz. celo dnevni ravni. Vatikan je dal ta pojav večkrat raziskati, doslej zadnjič in najpodrobneje je to storila komisija pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija v letih med 2010 in 2014. Rezultati raziskave do danes še niso bili objavljeni. Papež Frančišek je leta 2017 v Medžugorje napotil posebnega odposlanca, ki naj bi spremljal romarje na kraju samem, umaknil pa je tudi prepoved uradnih romanj, ki je veljala do leta 2019.

Nalaganje
Nazaj na vrh