Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milijarda turistov, milijarda priložnosti za evangelizacijo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 25. 09. 2015 / 11:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milijarda turistov, milijarda priložnosti za evangelizacijo

Milijarda turistov, milijarda priložnosti za evangelizacijo

Danes je svetovni dan turizma.

Foto: Alenka Žnidar

Današnji svetovni dan turizma letos zaznamuje sporočilo za svetovni dan turizma Milijarda turistov, milijarda priložnosti, ki ga je julija izdal Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih.

Priložnost za evangelizacijo

Turizem je gospodarska panoga in priložnost za evangelizacijo. Prav to poudarja papež v svoji poslanici, hkrati pa je pozval k spoštovanju dostojanstva, delavskih pravic, kulturne identitete in okolja, o čemer govori papeževa okoljska poslanica Hvaljen moj Gospod.

Podobno je tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pozval k skupnemu delu proti "maksimiranju potencialov turizma za poganjanje vključujoče gospodarske rasti, varovanje okolja in promocijo trajnostnega razvoja in dostojanstvenega življenja za vse".

Doživetje Boga

Pastorala turizma predvideva tudi, kako romanja oblikovati tako, da bodo zares kraj za doživetje Boga. Cerkev si prizadeva, da bi milijarda priložnosti ne postala milijarda nevarnosti. Turist namreč običajno obišče več krajev in je pogosto kar popotnik, v nabiranju novih izkušenj in izkustev sveta pa nekateri iščejo tudi duhovno podlago, pot k sebi. Tu se začne evangelizacija.

Turizem v Sloveniji

Lepote Slovenije si je lani ogledalo rekordno število turistov, skoraj 2,5 milijona, kažejo podatki državnega statističnega urada. Tuji gostje so bili večinoma iz Italije, Avstrije in Nemčije. Zanimali so jih predvsem slovenske gore, Ljubljana, zdravilišča in Obala.

Slovenci pa zunaj svoje domovine najraje obiščejo okoliške države, največ Hrvaško, sicer pa tudi Grčijo in Nemčijo. V turistični agenciji Trud pa dodajajo, da so pri slovenskih romarjih najbolj priljubljena romarska središča Lurd, Fatima in Sveta dežela.

Vir: arhiv Družine, STA

Lurd, foto: Oton Naglost

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh