Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijonar Opeka med Slovenci v Avstraliji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 11. 2013 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijonar Opeka med Slovenci v Avstraliji

Misijonar Opeka med Slovenci v Avstraliji

»Revni ljudje, ki so bili nekdaj izključeni iz družbe, so danes postali apostoli.«

V teh dneh je Slovence, ki živijo v Avstraliji, obiskal misijonar slovenskega rodu, ki deluje na otoku Madagaskar, Pedro Opeka. V verskem središču Merrylands, kjer se slovenski verniki vsako nedeljo zbirajo pri sveti maši, je med slovesnim bogoslužjem nagovoril zbrano občestvo.

Tamkajšnjim Slovencem, še posebej duhovnikom, se je misijonar Opeka najprej zahvalil, da so v srcu ohranili ljubezen do domovine Slovenije. Kot je povedal, sam že 40 let misijonari v eni najrevnejših držav na svetu. Ko je pred 40 leti prispel na otok Madagaskar, je tam okolo 30 % ljudi živelo pod pragom revščine; danes je takšnih kar 92 %. Ljudje nenehno umirajo in gledati vso to bedo in revščino toliko let zagotovo ne bi bilo mogoče brez Božje prisotnosti v človeku.

Belce Malgaši zaradi nekdanjih francoskih kolonizatorjev sprejemajo kot tujce, misijonarji pa so po besedah Pedra Opeke vedno čutili in trpeli s preprostimi ljudmi in ljudmi v stiski. Tudi sam je, kot je pojasnil, kmalu po prihodu na otok zbolel, saj njegovo telo ni bilo pripravljeno na tamkajšnje razmere.

Sprva si je želel vzeti sobotno leto, da bi si telesno opomogel, vendar ga je Božja previdnost ravno v tistem času poslala na smetišče. Z oblakov idealov je tam pristal na zemlji. Začutil je moč in pričel s projektom Akamasoa, napredek ob njegovih prizadevanjih pa je bilo čutiti iz dneva v dan, iz meseca v mesec, iz leta v leto. Ljudje, ki jim je pomagal, so bili izločeni iz družbe, on pa je začel z njimi stopati po poti Božje previdnosti. Zato danes tudi hodi po svetu in o svoji izkušnji pričuje.

Misijonar Opeka je dejal, kako se je s projektom pomoči na smetišču ustvarila nekakšna oaza upanja. Pri nedeljskih mašah se zdaj tam vsakokrat zbere okoli 7.000 ljudi, od tega je kar 70 % otrok in mladine. V Evropi in drugod po svetu je podoba precej drugačna, pričuje priljubljeni misijonar.

K mašam iz radovednosti pridejo tudi turisti in so navdušeni nad vzdušjem med bogoslužji. Pri sveti maši namreč vsako nedeljo dejavno sodeluje nekaj sto ljudi. Revni ljudje, ki so bili nekdaj izločeni iz družbe, so danes postali apostoli, kraj, ki je bil izključen in pozabljen, je danes postal kraj združevanja. Ta čudež je bil po besedah misijonarja Opeke narejen z denarjem preprostih ljudi.

Ob koncu nagovora je misijonar Opeka avstralskim Slovencem položil na srce, da je vera Božji dar in jim naročil, naj ta dar v svoje domove in med prijatelje ponesejo tudi sami.


Foto: Florjan Auser

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh