Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Missouri zapira zadnjo kliniko za splave

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2019 / 07:13
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2019 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Missouri zapira zadnjo kliniko za splave

V veljavo stopa stroga prepoved umetnih prekinitev nosečnosti.

Edina še delujoča klinika za splave v ameriški zvezni državi Missouri naj bi minuli teden zaprla svoja vrata. Po navedbah krajevnih medijev pa je tamkajšnje ministrstvo za zdravje kliniki v St. Louisu začasno podaljšalo dovoljenje za obratovanje. Če bo do zaprtja prišlo, bo Missouri prva ameriška zvezna država brez klinike, v kateri bi nosečnice lahko opravile umetno prekinitev nosečnosti. Sedem zdravnikov in stažistov naj bi po načrtih ministrstva prevzela organizacija »Planned Parenthood«.

V tednu pred tem je Missouri sprejel zakon, ki prepoveduje splav po osmem tednu nosečnosti. Izjeme – recimo v primeru incesta in posilstev – niso predvidene.

S tem se Missouri pridružuje drugim ameriškim zveznim državam, ki so v zadnjem času sprejele t.i. »zakone srčnega utripa« - ti predvidevajo, da so splavi prepovedani in veljajo za kaznivo dejanje od trenutka, ko je zaznati otrokov srčni utrip, to pa je mogoče že v petem ali šestem tednu nosečnosti. Zakoni so povsod veljavni tudi v primerih incesta in posilstev.

Od leta 1973, ko je ameriško vrhovno sodišče sprejelo odločitev v prid splavu v znanem primeru Roe vs. Wade, so umetne prekinitve nosečnosti v Združenih državah Amerike zakonsko dovoljene. Pobude za »zakone srčnega utripa« v številnih ameriških zveznih državah so osnovane tako, da so v nasprotju z ustavo. Nasprotniki splava želijo s tem pritisniti na vrhovno sodišče, naj se še enkrat sooči z vprašanjem umetne prekinitve nosečnosti.

Vir: Kathpress
Foto: splet / YouTube

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh