Zapri
Iskanje

Mjanmar: vojska bombardirala stolnico v Loikawu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 01. 2022 / 12:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 12:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mjanmar: vojska bombardirala stolnico v Loikawu

Mjanmar: vojska bombardirala stolnico v Loikawu
Uničenje v eni od mjanmarskih cerkva po zračnem napadu junija lani. FOTO: Vatican Media
Mjanmarska vojaška hunta še naprej napada in obstreljuje cerkvene stavbe in civiliste na večinsko krščanskih območjih v državi.

V Loikawu, prestolnici zvezne države Kajah na vzhodu Mjanmarja, je bila po navedbah spletnega portala Vatican News v bombnem napadu ta teden močno poškodovana katoliška stolnica Presvetega Jezusovega Srca, eden od dveh zvonikov svetišča je povsem uničen. Mjanmarski duhovnik je na družbenem omrežju Facebook zapisal: »Tragično, kako mora Božje ljudstvo trpeti zaradi nasilnega preganjanja.«

Polovica prebivalstva na begu

Po poročanju medijev je vojaška hunta ta teden v boju proti krajevnim uporniškim milicam okrepila zračne napade in kopensko obstreljevanje na Loikaw. Združeni narodi ocenjujejo, da je zaradi spopadov mesto zapustila že najmanj polovica prebivalcev. Človekoljubne organizacije, kot je recimo Karitas, poročajo o najmanj 170.000 beguncih v zvezni državi Kajah na meji s Tajsko.

Več župnij v Loikawu je že povsem zapuščenih, ker so vsi župljani zapustili mesto.

Več župnij v Loikawu je že povsem zapuščenih, ker so vsi župljani zapustili mesto. Škofijski kancler Francis Soe Naing pa je za vatikanske medije zatrdil: »Mi ostanemo tukaj, dokler razmere ne bodo postale povsem nevzdržne.«

Napad med božičnimi prazniki

Kot smo že poročali, je vojaška hunta ob božiču v zvezni državi Kajah ubila najmanj 35 oseb, med njimi ženske in otroke ter sodelavce človekoljubne organizacije za pomoč otrokom »Save the Children«. Mjanmarski kardinal Charles Bo, nadškof v Rangunu, je že v začetku januarja pozval predstavnike vojaške hunte, naj »ustavijo bombardiranje in obstreljevanje nedolžnih ljudi, uničevanje hiš, cerkva, šol in bolnišnic«. V sosednji zvezni državi Kajin so zračne sile v dneh pred božičem bombardirale vasi, v katerih živijo pripadniki narodnostne manjšine Karov.

Vojaška hunta v Mjanmarju vodi državljansko vojno na več frontah.

Hunta v Mjanmarju vodi državljansko vojno na več frontah. Poleg Kajaha in Kajina se vojska tudi v zveznih državah Sagaing in Čin bori proti oboroženim upornikom, ki nasprotujejo vojaškemu udaru 1. februarja 2021. V medijih se vedno znova pojavljajo poročila o brutalnih pokolih. V vasi U Nauk v zvezni državi Sagaing naj bi po navedbah mjanmarskih medijev pripadniki hunte ujete upornike zažigali pri živem telesu. Vojska je zažigala tudi domove, avtomobile in motorje ter živilske zaloge in delovno orodje tamkajšnjih kmetov.

Za mirovno rešitev v Mjanmarju si prizadeva tudi papež Frančišek, ki je v nedavnem novoletnem nagovoru diplomatom pri Svetem sedežu dejal: »Dialog in bratstvo sta pomembnejša kot kdaj koli, da bomo zmogli na pameten in učinkovit način premagati krizo, kakršna že skoraj leto dni pretresa Mjanmar, kjer so ulice, nekdaj kraji srečevanja, postale prizorišče spopadov, ti pa se ne ustavljajo niti pred kraji češčenja in molitve.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh