Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi Latinoameričani v Združenih državah Amerike izgubljajo svojo katoliško istovetnost

Objava: 17. 08. 2010 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mladi Latinoameričani v Združenih državah Amerike izgubljajo svojo katoliško istovetnost

Izsledki raziskave kažejo, da se vedno redkeje istovetijo s katoliško Cerkvijo in z njenimi stališči glede temeljnih življenjskih vprašanj.

Večina Latinoameričanov, ki živijo v Združenih državah Amerike, samih sebe označuje kot katoličane, mladi pripadniki omenjene etnične skupine pa se vedno redkeje istovetijo s katoliško Cerkvijo in z njenimi stališči glede temeljnih življenjskih vprašanj, so pokazali izsledki najnovejše raziskave. Raziskava je zajela tisoč petsto Latinoameričanov, izmed katerih se jih je 62% izreklo za katoličane, izkazalo pa se je, da prihaja do ostre in očitne razlike med generacijami, saj se jih je za katolištvo izreklo 80% v skupini nad petinšestdeset let in le 55% v skupini med osemnajst in trideset let.

Do podobnega razhajanja v mnenju med generacijami je raziskava privedla tudi pri vprašanjih splava in istospolne zakonske zveze. Starejši predstavniki etnične skupine goreče podpirajo katoliški nauk, mlajši pa so glede omenjenih vprašanj precej bolj liberalno usmerjeni.

Namen raziskave je bila analiza kulturnega vedenja latinoameriške populacije v Združenih državah Amerike. Izsledki raziskave so bili objavljeni tako angleškem kot tudi v španskem jeziku.

Špansko poročilo je izpostavilo podatek, da se 62% Latinoameričanov istoveti s katolištvom, 11% pa se jih izrazilo za neverne. 55% jih zagovarja zakonsko prepoved opravljanja splava, 39% pa bi umetno prekinitev nosečnosti uzakonila. Glede porok med istospolnimi partnerji jih 35% nasprotuje legalizaciji, 31% pa tovrstne poroke zagovarja. Čeprav se je večina vendarle izrekla za pripadnike katoliške vere, se jih le 35% tedensko udeležuje verskih obredov. Mlajše generacije in tisti pripadniki etnične skupine, ki se pogosteje sporazumevajo v angleškem kot v španskem jeziku, se v manjši meri istovetijo s katolištvom in manj nasprotujejo legalizaciji splava in istospolnih porok.

Kot so zapisali avtorji poročila, so izsledki najnovejše raziskave precej podobni tistim iz lanskega decembra, ko so bili pod drobnogledom anketnih vprašanj predstavniki latinoameriške mladine. Tudi sicer so doslej raziskave omenjene etnične skupine v Združenih državah Amerike prinašale podobne izsledke, po katerih so pripadniki starejše generacije pogostejši obiskovalci verskih obredov in se pogosteje istovetijo s katoliško vero. Istovetnost s katolištvom upada pri drugi in tretji generaciji, rojeni v Združenih državah Amerike.

Kljub medgeneracijskim razlikam pa še vedno velja, da imajo Latinoameričani precej bolj konzervativna stališča do socialnih vprašanj, kot sta odnos do splava in porok med istospolnimi partnerji.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh