Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi Mesija in čudeži iz nebes

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 03. 2016 / 12:11
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi Mesija in čudeži iz nebes

Mladi Mesija in čudeži iz nebes

V ZDA pred veliko nočjo na filmska platna prihajajo številni filmi z versko vsebino.

V Združenih državah Amerikev času pred velikočnimi prazniki na filmska platna prihajajo številni novi filmi z versko vsebino. Katoliški spletni portal Aleteia izpostavlja dva izmed njih, film o Jezusovem otroštvu z naslovom The Young Messiah (Mladi Mesija) in sodobno resnično zgodbo o čudežnem ozdravljenju deklice Annabel.



Film o Jezusovi mladosti je že osvojil srca ameriških škofov in kardinalov, ki ga opisujejo kot »očarljivega, navdihujočega in izredno ganljivega«. Po besedah filadelfijskega nadškofa Charlesa Chaputja gre za »portret mladega Jezusa v skladu s svetopisemsko pripovedjo brez nepotrebne čustvenosti … čudovit film, ki gledalca pritegne že na začetku in njegove pozornosti ne izpusti vse do konca; film, ki ga je vredno imeti v zbirki svojih najljubših in si ga ogledati znova in znova.«

Nadškof v Miamiju, Thomas Wenski, pa je o filmu dejal: »Ta predstavitev mladega mesije bo morda odprla pot v srca ljudi, ki bi sicer ostala zaprta, bodisi zaradi njihovega strahu pred Bogom, jeze na Boga ali pa njihove brezbrižnosti.«

Film Mladi Mesija v ameriških kinematografih prikazujejo od minulega konca tedna, filmski kritiki pa ga ocenjujejo kot »duhovit in ganljiv prikaz leta v Jezusovem življenju, o katerem ni veliko znanega, ob njem pa bodo uživali tako verniki kot neverniki«. Pohvale filmu nenehno prihajajo od duhovnikov in cerkvenih voditeljev z vseh koncev ZDA.

Film predstavlja leto dni Jezusovega otroštva, o katerem nam Sveto pismo ne pove kaj dosti. Med dogodki ob in po njegovem rojstvu pa do njegovega obiska v templju, ko se prvič loči od svojih staršev, o Jezusovem življenju ni dosti znanega. Kako je torej svojo Božjo naravo razumel kot otrok? Ali je že takrat lahko zdravil bolne, obujal mrtve in delal druge čudeže?

Vseh dogodivščin, ki jih mali Jezus doživi v filmu, seveda gledalcu ni potrebno vzeti za zgodovinska dejstva, toda noben odlomek v Svetem pismu nam ne preprečuje, da ne bi razmišljali o tem, kaj je pomenilo biti Bog v telesu majhnega dečka.



Drugi film, ki ga v ogled priporočajo na spletnem portalu Aleteia, je resnična zgodba z naslovom Miracles from Heaven (Čudeži iz nebes) o deklici Annabel, ki je pri štirih letih hudo zbolela. Zdravnikom dolgo časa ni uspelo ugotoviti resničnega vzroka za močne želodčne krče in napenjanje, zaradi hudih težav s prebavili pa je morala prestati številne urgentne operacijske posege. Kljub desetim različnim zdravilom deklica ni mogla uživati običajne hrane in je potrebne snovi dobivala preko cevke za hranjenje.

Nekega dne, ko je s sestrico plezala po drevesu na domačem vrtu, se je krhka veja odlomila, takrat osemletna Annabel pa je z višine devetih metrov padla v votlo deblo in pristala na glavi. Pet ur in pol je nezavestna preživela v ozkem deblu, preden je reševalni ekipi uspelo, da jo je povlekla na plano.

Dogodki, ki so sledili nesreči, za Annabelino mamo Christy ostajajo velikanska skrivnost. Padec, ki bi deklico lahko stal življenja, jo je v resnici ozdravil. Iz debla je prišla mokra, opraskana in umazana, sicer pa v razmeroma dobrem stanju. Ko se je v bolnišnici zbudila iz nezavesti, ni več občutila bolečin v želodcu. Njeno razširjeno črevesje se je skrčilo na običajno velikost, normalno je lahko opravljala potrebo in prvič po dolgih mesecih hranjenja po cevki je jedla običajno hrano. Zdravniki so pričeli s počasnim odvajanjem od zdravil in čez nekaj časa se je poslovila tudi od svojega specialista za želodčne bolezni. Ta je ob slovesu dejal: »S to deklico je bil v drevesu gotovo tudi Jezus, kajti z njo ni nič več narobe!«

V dneh po nepričakovanem ozdravljenju je tudi Annabel svojim staršem zaupala, kaj se je dogajalo v urah, ko je bila ujeta v drevesu. Kot je povedala, je obiskala nebesa in sedela v Jezusovem naročju. Želela je ostati pri njem, vendar ji je dejal, da to še ni mogoče. Deklica je videla tudi svojo babico, ki je umrla nekaj let pred nesrečo, in staršem nasploh predstavila tako živo podobo nebes, da sta ji preprosto morala verjeti.

Dogodek, ki je tako korenito spremenil življenje družine Beam, sicer ni kaj dosti vplival na njihovo vero, saj so že pred nesrečo trdno zaupali v Jezusa. Veseli so, da se lahko z Annabelino zgodbo dotaknejo src ljudi po svetu, ob tem pa zatrjujejo: »To pravzaprav ni naša zgodba, to je Božja zgodba. Neverjetno se nam zdi le, kako je za to, da jo predstavi ljudem, uporabil ravno našo družino!«



Neverjetni zgodbi o ozdravljenju deklice Annabel pa se po snemanju filma pridružuje še ena »resnična« zgodba: ameriška filmska igralka Jennifer Garner, ki je v filmu odigrala vlogo matere Christy, je ob srečanju z ganljivo pripovedjo tudi sama znova našla pot k veri. Kot deklica je odraščala v krščanski družini, po selitvi v Hollywood pa je na vero bolj ali manj pozabila. Lansko leto je preživljala težko obdobje v zasebnem življenju, ko se je po desetih letih zakona ločila od moža in očeta njunih treh otrok, Bena Afflecka. Osebna stiska in snemanje filma s tako globoko vsebino sta jo po temeljitem razmisleku privedla nazaj h koreninam, kot pravi sama, in zdaj redno zahaja k bogoslužju v metodistični cerkvi, kjer so bili krščeni tudi njeni otroci Violet, Seraphina in Samuel.

Film Čudeži iz nebes danes prihaja v ameriške kinematografe.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh