Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Množična podpora življenju po vsem svetu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 04. 2018 / 08:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2018 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Množična podpora življenju po vsem svetu

V Južni Koreji in Argentini so ljudje izrekli odločen »ne« splavu.

Južnokorejska škofovska konferenca je državnemu ustavnemu sodišču izročila več kot milijon podpisov proti legalizaciji splava. Sodišče bo 24. aprila preverjalo trenutno veljavno strogo zakonodajo na področju splava. Cerkev odločno nasprotuje »ubijanju nedolžnih življenj«, je azijska agencija Ucanews navedla besede nadškofa Hyginusa Kim Hee-joonga iz Kwangjuja.



Leta 2017 je 230.000 zagovornikov splava s peticijo od predsednika države zahtevalo legalizacijo splava. Umetna prekinitev nosečnosti je v Južni Koreji prepovedana. Zakon predvideva le redke izjeme, med drugim v primeru nosečnosti po posilstvu ali v primeru ogroženega življenja matere.

Leta 2012 je južnokorejsko ustavno sodišče še zavrnilo liberalizacijo zakona o splavu. »Pravica nosečnic do samoodločanja ne bi smela preseči pravice zarodka do življenja,« je bila tedanja utemeljitev sodišča.

Krščanstvo je številčno največja verska skupnost v Južni Koreji; večina izmed okoli 52 milijonov državljanov pa se opredeljuje za neverno. 8,6 milijonov Južnokorejcev je protestantov, 5,1 milijonov pa katoličanov. Budizem je z 10,7 milijoni pripadnikov druga največja verska skupnost.

Tudi Argentinci nasprotujejo legalizaciji splava

V Argentini pa se je minulo nedeljo, na »dan nerojenih otrok«, okoli dva milijona ljudi v več kot 200 mestih udeležilo protestov proti umetni prekinitvi nosečnosti. Povod za množične pohode je bila pobuda nekaterih poslancev, ki želijo uzakoniti legalen in brezplačen splav. »Pohoda za življenje« so se udeležili katoličani, evangeličanski kristjani in ljudje drugih verskih prepričanj. Samo na protestih pred argentinskim kongresom se je zbralo več sto tisoč udeležencev.

Podobno kot v Južni Koreji je umetna prekinitev nosečnosti v Argentini trenutno prepovedana, razen v primeru ogroženosti življenja matere ali če je nosečnost posledica posilstva.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh