Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev za Benedikta XVI. in njegove misli o smrti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2022 / 08:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2022 / 16:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev za Benedikta XVI. in njegove misli o smrti
Zdravstveno stanje upokojenega papeža Benedikta XVI. se je v zadnjih dneh močno poslabšalo. FOTO: Vatican Media

Molitev za Benedikta XVI. in njegove misli o smrti

Vatikanski tiskovni urad je na svojem Facebook profilu ob vesteh o krhkem zdravju upokojenega papeža Benedikta XVI. objavil primerno molitev, potem ko je papež Frančišek med včerajšnjo splošno avdienco vse katoličane po svetu prosil, naj molijo za njegovega »zelo bolnega« predhodnika.

Papež Frančišek je vernike ob koncu včerajšnje avdience povabil k »posebni molitvi« za Benedikta XVI., »ki tiho podpira Cerkev«. »Prosimo Gospoda, naj ga tolaži in podpira v njegovem pričevanju ljubezni do Cerkve do konca,« je dejal sveti oče.

Stanje trenutno ostaja pod nadzorom, zdravniki ga nenehno spremljajo.

Kmalu zatem je vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni potrdil, da se je zdravstveno stanje 95-letnega Benedikta XVI. »v zadnjih urah« vidno poslabšalo: »Stanje trenutno ostaja pod nadzorom, zdravniki ga nenehno spremljajo,« je dejal Bruni in dodal, da je papež Frančišek svojega predhodnika obiskal na njegovem domu v samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih.

Papež Frančišek na obisku pri Benediktu XVI. (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Molitev za Benedikta XVI.

Molimo.

Vsemogočni in večni Bog,

Ti si večno zdravje

tistih, ki verujejo vate.

Usliši naše molitve za Tvojega bolnega služabnika Benedikta,

za katerega Te prosimo pomoči Tvojega nežnega usmiljenja,

po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Tudi predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Zuppi je včeraj dejal, da škofje molijo za Benedikta XVI. »V tem času trpljenja in preizkušenj smo zbrani okoli upokojenega papeža,« je kardinal dejal v izjavi za javnost 28. decembra. »Zagotavljamo spomin v molitvi v naših cerkvah, v zavesti, kot nas je sam spomnil, da 'ne glede na to, kako trde so preizkušnje, zahtevni problemi, težko trpljenje, nikoli ne bomo padli iz Božjega naročja, iz tistih rok, ki so nas ustvarile, nas podpirajo in spremljajo na poti bivanja, saj jih vodi neskončna in zvesta ljubezen'.«

Benedikt XVI.: Ne boj se!

Upokojeni papež Benedikt XVI. je v zadnjih letih že večkrat omenjal slovo od zemeljskega življenja, na katerega se zavestno pripravlja že od odstopa s papeškega položaja februarja 2013. Med drugim je ob smrti cistercijanskega duhovnika in prijatelja oktobra lani izrazil veselje, da se bo lahko kmalu pridružil svojim prijateljem v nebesih:

»Vest o smrti prof. Gerharda Winklerja O. Cist., ki ste mi jo posredovali, se me je globoko dotaknila. Izmed vseh kolegov in prijateljev mi je bil najbližji. Njegova dobra volja in globoka vera sta me vedno neizmerno privlačili. Zdaj je odšel na drugi svet, kjer, tako sem prepričan, so ga že pričakali številni prijatelji. Upam, da se jim bom lahko kmalu pridružil.«

Krščanstvo mi podarja poznanstvo, še več, prijateljstvo s Sodnikom mojega življenja. Daje mi, da grem z zaupanjem skozi temna vrata smrti.

Pismo, povezano s poročilom o spolnih zlorabah v nadškofiji München in Freising, objavljeno v letošnjem februarju, pa je Benedikt XVI. sklenil s pomenljivimi besedami, ki jih poobjavljamo v prevodu dr. Antona Štruklja:

»Kar kmalu bom stal pred dokončnim Sodnikom svojega življenja. Tudi če imam ob pogledu nazaj na svoje dolgo življenje veliko razloga za zgroženost in strah, sem vendar miren, ker trdno zaupam, da Gospod ni samo pravičen sodnik, ampak hkrati tudi prijatelj in brat, ki je mojo nezadostnost že sam pretrpel in je zato kot moj sodnik hkrati tudi moj zagovornik (paraklet, tolažnik). S pogledom na uro sodbe vedno jasneje vidim milost, da sem kristjan. Krščanstvo mi podarja poznanstvo, še več, prijateljstvo s Sodnikom mojega življenja. Daje mi, da grem z zaupanjem skozi temna vrata smrti. Pri tem mi vedno znova prihaja na misel, kar Janez pripoveduje na začetku svojega Razodetja: Janez vidi Sina človekovega v vsej njegovi veličini in se zgrudi pred njim, kakor da bi bil mrtev. A tedaj on položi nanj svojo roko in reče: Ne boj se, jaz sem!... (prim. Raz 1,12-17).

Dragi prijatelji, v tem smislu vas vse blagoslavljam.

Benedikt XVI.«

Nalaganje
Nazaj na vrh