Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Objava: 14. 01. 2011 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Od 18. do 25. januarja 2011 bo potekala pod geslom 'Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah (Apd 2,42)'.

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo od 18. do 25. januarja 2011 potekala pod geslom 'Stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah (Apd 2,42)'. Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. V katoliški Cerkvi bodo molitve potekale po vseh župnijah, na škofijski ravni pa bodo bogoslužja vodili slovenski škofje.

Molitev je po besedah drugega vatikanskega cerkvenega zbora »duša ekumenskega gibanja«. Kristjani že več kot sto let (od leta 1908 dalje) obhajajo molitveno osmino za edinost. Ta navada v dneh med 18. in 25. januarjem vsako leto med seboj poveže kristjane vseh veroizpovedi, ko se srečujejo, premišljujejo Božjo besedo in skupaj molijo. Ob tem doživljajo predokus popolne edinosti, ko bodo nekoč – tako upajo – zbrani okoli istega oltarja.

Klic k edinosti kristjanov letos prihaja iz Svete dežele, iz Jeruzalema, ki je sveto mesto judovstva, krščanstva in islama. Tam je po binkoštih nastala prva Cerkev. V Jeruzalemu je iz Jezusovih ust privrela molitev k Očetu, v kateri prosi za edinost svojih učencev: »Da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi« (Jn 17,20–21). Današnji jeruzalemski kristjani, ki živo doživljajo razdeljenost, so pripravili letošnjo osmino in zanjo izbrali glavno misel. Vzeta je iz Apostolskih del in pove, kako so prvi jeruzalemski verniki na edinstven način uresničevali edinost: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah« (Apd 2,42).

K stanovitnosti v molitvi in delu za edinost so danes poklicani vsi, vsak po svojih močeh, saj je »skrb za obnovitev edinosti stvar celotne Cerkve, tako vernikov kakor pastirjev in zadeva vsakogar« (E 5). V zavest še ni dovolj prišlo naročilo vatikanskega cerkvenega zbora: »Pri ekumenskem delu morajo katoliški verniki biti polni skrbi za ločene brate; molijo naj zanje, pogovarjajo naj se z njimi o cerkvenih zadevah, naredijo naj k njim prve korake« (prim. E 4).

Župnije so prejele knjižico z gradivom za molitveno osmino za edinost kristjanov. Organizatorji bodo k molitvi in h kakšni ekumenski pobudi povabili različne skupine v župniji, družine in bolnike, seveda pa tudi kristjane drugih Cerkva ali pa se jim bodo sami pridružili pri njihovem bogoslužju.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil dr. Bogdan Dolenc, tajnik Komisije za ekumenizem pri SŠK.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh