Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moneyval ponovno preverja finančno transparentnost Vatikana

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 04. 2013 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Moneyval ponovno preverja finančno transparentnost Vatikana

Drugo poročilo o ukrepih proti pranju denarja bo predstavljeno v letošnjem decembru.

Vatikan je ponovno pod budnim očesom izvedencev, ki temeljito preverjajo izvajanje ukrepov proti pranju pranju denarja in financiranju terorizma. Kot je poročal Radio Vatikan, želijo finančni izvedenci odbora Sveta Evrope za oceno ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval v letošnjem decembru ponovno predstaviti poročilo o transparentnosti vatikanskega denarnega poslovanja. Odbor je svojo odločitev sprejel minuli torek.

Ob prvem preverjanju je odbor Moneyval julija lani prišel do zaključka, da Vatikan delno ali v celoti izpolnjuje devet izmed šestnajstih osrednjih mednarodnih meril proti pranju denarja in financiranju terorizma. S tem se Vatikan uvršča na sredino doslej okoli tridesetih držav, ki jih omenjeni odbor preverja. Izvedenci so med drugim odkrili nezadosten nadzor nad poslovanjem vatikanske banke IOR in pomankljivo neodvisnost vatikanskega nadzornega finančnega urada AIF.

Poročilo o napredku pri izvajanju omenjenih ukrepov v letu po prvem preverjanju je za vse države člance odbora Moneyval obvezno. Vatikan se je odboru pridružil aprila 2011.

Na željo Vatikana poročilo o napredku ne bo vsebovalo le šestnajstih osrednjih mednarodnih meril, pač pa vseh 49 točk, je poročal Radio Vatikan. S tem korakom želijo pri Svetem sedežu nadaljevati 'konstruktivni dialog' z odborom Moneyval in seveda svoja prizadevanja za pospeševanje ukrepov proti pranju denarja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh