Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskva: poslanec pred sodiščem zaradi papeževega navedka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 08. 2022 / 07:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2022 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskva: poslanec pred sodiščem zaradi papeževega navedka
Moskovski občinski poslanec Konstantin Jankauskas. FOTO: Twitter/Konstantin Jankauskas

Moskva: poslanec pred sodiščem zaradi papeževega navedka

Moskovski občinski poslanec Konstantin Jankauskas je v letošnjem marcu na družbenem omrežju Twitter objavil molitev papeža Frančiška za mir in konec vojne v Ukrajini.

Posledica njegove objave 14. marca je, da so v Rusiji proti njemu uvedli postopek zaradi diskreditacije državne vojske, poroča avstrijski Kathpress. Kot je v pogovoru za medije pojasnil Jankauskas, so se mu papeževe besede zdele »tako preproste in jasne za vsakega vernika, pravzaprav za vsakega človeka«, tako da je zapis navedel v celoti. Ni mu jasno, kako lahko molitev za mir in življenje »kogar koli diskreditira«. To je »popoln nesmisel« in »poskus, da bi belo označili za črno«.

Do konca letošnjega julija je ruska policija uvedla več kot 3.300 preiskav zaradi »diskreditacije« vojske: to je v Rusiji od 4. marca letos kaznivo dejanje.

Jankauskas je v svoji objavi navedel besede papeža Frančiška, ki je 13. marca ob hudih spopadih v okolici Mariupola pozval k ustavitvi »nesprejemljive oborožene agresije«, preden ta »spremeni mesta v pokopališča«. Sodna obravnava je bila predvidena za 26. avgust na okrožnem sodišču v Zjuzinem, upravnem okrožju Moskve. Do konca letošnjega julija je ruska policija uvedla več kot 3.300 preiskav zaradi »diskreditacije« vojske: to je namreč v Rusiji od 4. marca letos kaznivo dejanje.

Globa za »diskreditacijo« ruske vojske

Med prizadetimi zaradi nove »medijske zakonodaje« je tudi ugledni duhovnik in bloger Andrej Kurajev, ki slovi po svojih kritičnih izjavah o cerkvenem vodstvu Ruske pravoslavne cerkve. Tudi njega je okrožno sodišče v Moskvi spoznalo za krivega »diskreditacije ruskih oboroženih sil« in ga kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev (okoli 500 evrov). Kaznivo dejanje v njegovem primeru je bila prav tako izjava na družbenih omrežjih, natančneje objava na njegovem blogu LiveJournal aprila 2022.

Kurajev je sam odločno proti skrajništvu, in vendar je bil kaznovan ravno zaradi skrajništva.

23. avgusta je bila tretja in zadnja obravnava, na kateri so bili zavrnjeni vsi predlogi njegovega odvetnika. Kot je Kurajev povedal za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti, je sam odločno proti skrajništvu, in vendar je bil kaznovan ravno zaradi skrajništva.

Kurajev je eden najbolj znanih pravoslavnih publicistov v Rusiji. Njegov blog na LiveJournal je eden najbolj branih v Rusiji, Kurajev pa je bil v preteklosti priljubljen sogovornik liberalnih medijev. Ob tem je bil pogosto kritičen do Ruske pravoslavne cerkve in njenega vodstva ter je izražal precej nasprotna stališča.

Odvzem duhovniškega stanu

Maja 2020 je patriarh Kiril arhidiakonu začasno prepovedal obhajanje verskih obredov. Decembra 2020 mu je moskovsko eparhijsko sodišče odreklo duhovniški stan, kar je patriarh Kiril sicer potrdil, vendar je odločbo odložil, da bi dal Kurajevu nekaj časa za premislek. Marca 2021 je eparhijsko sodišče zavrnilo ponovitev postopka. Kiril je znova potrdil odločitev, vendar jo je tudi znova odložil.

Kurajev je zaradi svojih stališč v Rusiji že več let persona non grata.

Kurajev je že konec leta 2013 izgubil profesuro na Duhovni akademiji v Moskvi in bil izključen iz sinodalne teološke komisije. Tudi njegov staž predavatelja na Moskovski državni univerzi ni bil podaljšan.

Kurajev ni prvi duhovnik, za katerega je bil uporabljen novi zakon o medijski cenzuri. Marca letos je bil duhovnik Ioann Burdin eden izmed prvih, ki so ga oglobili na podlagi zakona o diskreditaciji.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh