Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Evropskem kongresu mladih kmetov tudi Anton Grobelnik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 12. 2023 / 07:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Evropskem kongresu mladih kmetov tudi Anton Grobelnik
Slovenska delegacija na kongresu na čelu z Antonom Grobelnikom ter evropski poslanec Franc Bogovič. FOTO: FB Franc Bogovič

Na Evropskem kongresu mladih kmetov tudi Anton Grobelnik

Na 9. Evropskem kongresu mladih kmetov, ki je bil minulo sredo v organizaciji Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu, se je na predlog evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS) predstavil tudi slovenski inovativni mladi kmet leta 2023 Anton Grobelnik.

Evropski kongres mladih kmetov je eden najpomembnejših dogodkov v kmetijskem sektorju in razvoju podeželja v EU. V okviru kongresa so podelili evropsko nagrado za mlade kmete, ki prepoznava in nagrajuje inovativnost in dolgoletna prizadevanja mladih kmetov iz vse Evrope, prepoznavnih po svojih inovativnih pristopih in praksah, ki zlasti obravnavajo in rešujejo pereča vprašanja v kmetijskem sektorju s področij generacijskega pomlajevanja, blažitve podnebnih sprememb in prilagajanja nanje, prehranske varnosti in pionirskega tehničnega preboja.

Slovenska delegacija

Na kongresu je sodelovala tudi slovenska delegacija na čelu z Antonom Grobelnikom s kmetije Grobelnik iz Galicije v Žalcu, letošnjim zmagovalcem tekmovanja Inovativni mladi kmet/kmetica v organizaciji Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Grobelnik z družino na kmetiji obdeluje 34 hektarjev kmetijskih zemljišč in ima v povprečju med 70 in 90 glav govedi, vrhunec ponudbe kmetije pa je zorjena govedina. »Zelo sem počaščen, a sem lahko del tega dogodka, in zelo vesel, da se tudi na evropski ravni (i)zbirajo dobri mladi inovativni kmetje,« je strnil vtise Grobelnik.


Grobelnikov odziv

»Res lepo je biti del tako velikega projekta in spoznati mlade kmete in kmetice, ki tako pridno obdelujejo zemljo in inovativno kmetujejo. Hvala tudi vsem, ki so držali pesti zame in spremljali kongres v živo. Iskrena hvala pa tudi Zvezi slovenske podeželske mladine, Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in Francu Bogoviču za vso podporo. Za konec pa še iskrene čestitke vsem zmagovalcem,« je ob rob kongresu na družbenem omrežju zapisal Anton Grobelnik.

Mladi kmetje odločilni za prihodnost

»V Evropskem parlamentu z velikim ponosom predstavljamo slovenskega inovativnega kmeta leta 2023 Antona Grobelnika,« pa je poudaril evropski poslanec Franc Bogovič, ki vsako leto nominira zmagovalca slovenskega izbora za inovativnega kmeta/kmetico tudi za Evropski kongres mladih kmetov. Bogovič trdno verjame, da so prav mladi kmetje odločilni za prihodnost tako slovenskega kot evropskega kmetijstva in za prehransko varnost Evrope, še zlasti v časih velikih gospodarskih in geopolitičnih izzivov.

Le 6 % evropskih kmetov mlajših od 35 let

Nagrada, ki jo mladim kmetom podeljujejo od leta 2012, želi poudariti ključno vlogo mladih kmetov na podeželskih območjih in domiselne metode, ki jih uporabljajo pri svojem kmetovanju. V okviru nove Skupne kmetijske politike (SKP) je poudarek na pomlajevanju generacij in aktivnem zaposlovanju mladih kmetov. Kljub znatnemu deležu evropskih kmetov jih je le 6 % mlajših od 35 let, ženske pa predstavljajo le 4,9 % te demografske skupine. Zagotovo skrbi velik padec števila mladih kmetov s 3,3 milijona leta 2005 na zdajšnjih 2,3 milijona.

Ustvarjanje trajnostnega kmetijskega sektorja

»Izzivi, ki izhajajo iz izseljevanja mladih s podeželja, starajočega se kmetijskega prebivalstva in ovir, povezanih z dostopom do obdelovalne zemlje kreditov, digitalne povezljivosti, sprejemanja tehnologije, zadružnih spodbud in prilagojenih svetovalnih storitev, večajo razvojne ovire sektorja,« poudarja Bogovič in dodaja, da želi ob priznavanju osrednje vloge mladih kmetov v EU pri oblikovanju prihodnosti kmetijstva in pridelovanja hrane prispevati k ustvarjanju resnično trajnostnega kmetijskega sektorja.


Od vil do vilic

»Mladi inovativni kmetje so bistveni akterji pri spodbujanju varovanja okolja, prilagajanju na podnebne spremembe in uvajanju novih tehnologij pri kmetovanju za zagotovitev proizvodnje varne in visoko kakovostne hrane za evropske potrošnike. Koncept pristopa 'od vil do vilic' pomeni pot naprej za prenovljen prehranski sistem, ki zajema proces od proizvodnje hrane do njene porabe. Z izkoriščanjem prirojene sposobnosti za inovacije se mladi kmetje pojavljajo kot naravni protagonisti pri usmerjanju trajnostnega prehoda agroživilskega sistema,« je prepričan Bogovič.

Navdihniti in spodbuditi prihodnjo generacijo kmetov

Nagrada je torej zasnovana tako, da počasti izjemne projekte v različnih kategorijah, ki vključujejo najboljši digitalni projekt, ki priznava odličnost v digitalnih inovacijah; najbolj odporen projekt, ki priznava projekte, ki izkazujejo izjemno odpornost; in najboljši projekt za izboljšanje podeželja, ki slavi pobude, ki spodbujajo pozitivne preobrazbe na podeželju. S temu kategorijami želi nagrado po Bogovičevih besedah navdihniti in spodbuditi prihodnjo generacijo kmetov k trajnostni in uspešni prihodnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh