Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Na Frančiška se ni bilo preprosto navaditi«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 03. 2016 / 08:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Na Frančiška se ni bilo preprosto navaditi«

P. Lombardi ob tretji obletnici papeževega pontifikata.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je priznal, da se mu je papež Frančišek na začetku zdel »človek s številnimi železnimi srajcami«. »Ni bilo vedno preprosto prilagajati se njegovemu življenjskemu slogu – njegovi svobodi spontanih izjav, njegovim osebnim dogovorom za srečanja in telefonskim pogovorom«, je vodja vatikanskega tiskovnega urada zapisal v prispevku za italijansko revijo Famiglia Cristiana. Papeževi sodelavci so Frančiškovo ravnanje »počasi pričenjali razumeti« in nazadnje tudi ceniti, je pojasnil p. Lombardi. Sveti oče je včeraj obhajal tretjo obletnico, odkar je bil izvoljen za Petrovega naslednika.

Dejstvo, da je novi papež jezuit in s tem redovni brat p. Lombardija, vatikanskemu tiskovnemu predstavniku to ni olajšalo dela: po oznanjenem izidu volitev je marsikdo prihitel v Lombardijevo pisarno in pričakoval, da bo v njej poskakoval od veselja. Sam pa ob tem, kot piše v prispevku, ni bil »ne vesel ne žalosten, ampak je preprosto ostal brez besed«.

Za jezuita imenovanje za škofa ali kardinala običajno ni predvidena poklicna pot, »kaj šele izvolitev za papeža«. V prvem komentarju za časnikarje je p. Lombardi izpostavil Bergoglievo izbrano ime Frančišek in dejstvo, da prihaja iz Latinske Amerike. »Izbrati ime, ki ga dotlej ni izbral še nihče – in kakšno ime! -, to dokazuje neverjetno svobodo, pogum in jasno misel za prihodnost«, je zapisal vatikanski tiskovni predstavnik.

V prvih treh letih novega pontifikata je nanj naredilo največji vtis, »kako je Frančišku uspelo nepregledne množice ljudi - tako znotraj kot zunaj Cerkve – prepričati, da jih Bog ljubi«, piše p. Lombardi. »Vsi skupaj smo trpeli zaradi podobe mračne in stroge Cerkve, zaradi pogostejših 'ne' kakor 'da', ki so kraljevali nad večinoma negativnimi in zastarelimi predpisi.« Tu je Frančišku uspelo, da je spremenil splošno ozračje, je prepričan vatikanski tiskovni predstavnik.

Sveti oče pa včerajšnji tretji obletnici svojega pontifikata ni posvetil posebne pozornosti. Kot vsako nedeljo je opoldne z okna Apostolske palače zmolil angelovo češčenje in ob tem nagovoril nekaj deset tisoč zbranih vernikov, vendar v nagovoru svojega jubileja ni omenil. Nanj je namignil le v sporočilu na družabnem omrežju Twitter, ko je vernike znova prosil: »Molite zame!«

Po prvem nastopu na balkonu bazilike sv. Petra neposredno po izvolitvi na papeški položaj marca 2013 je ta prošnja postala Frančiškov »zaščitni znak«. O kakšnih večjih darilih ob včerajšnji obletnici iz Vatikana ni bilo nikakršnih informacij. Pač pa je sveti oče vernikom na trgu pred Petrovo baziliko razdelil 40.000 žepnih izdaj evangelija po Luku.

Papež Frančišek je prvi voditelj katoliške Cerkve iz Latinske Amerike in prvi jezuit na papeškem položaju.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh