Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Haitiju bo še dolgo časa potrebna pomoč Karitas

Objava: 10. 07. 2010 / 06:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Haitiju bo še dolgo časa potrebna pomoč Karitas

Pol leta po rušilnem potresu na Haitiju mednarodna Karitas skrbi za šolanje 6500 otrok in pomaga pri obnovi petstotih domov in šole za 1200 otrok ter gradnji naselja za osirotele otroke

Tudi pol leta po rušilnem potresu na Haitiju prizadeti prebivalci še vedno nujno potrebujejo pomoč. Kot so povedali predstavniki mednarodne Karitas, so v preteklih šestih mesecih priskočili na pomoč številnim ljudem, vendar je pred njimi še dolga pot. Tudi v poletnih mesecih bodo nudili nujne življenjske potrebščine, kot so hrana, higienski artikli, medicinska pomoč in zasilna bivališča, več kot četrt milijona prebivalcem prizadetega otoka. V Cite Soleil, revni četrti v haitski prestolnici Port-au-Prince, pa Karitas zagotavlja začasni pouk za šest tisoč petsto učencev.

Pouk poteka v zdaj že za silo obnovljenih prostorih štirih salezijanskih šol, s prostovoljnimi prispevki avstrijske Karitas pa so učenci dobili tudi šolske potrebščine in uniforme. Poskrbljeno je tudi za učitelje. Dokončna obnova šolskih stavb naj bi bila zaključena prihodnje leto.

Karitas prizadetim otočanom pomaga tudi pri gradnji bivališč, ki so trenutno še začasna, saj haitska vlada še ni izdala dovoljenj za gradnjo stalnih zgradb. Tako zdaj petsto haitskih družin prebiva v lesenih enosobnih hišicah, ki naj bi jim streho nad glavo nudile naslednje leto ali dve. V Gressierju, ki leži dvajset kilometrov severozahodno od haitske prestolnice, je potres porušil ali pa vsaj močno poškodoval vsako drugo hišo.

Karitas na Haitiju predvideva tudi gradnjo naselja za stopetdeset osirotelih otrok, ki naj bi ga upravljale sestre salezijanke. V rušilnem potresu na Haitiju 12. januarja letos je življenje izgubilo 220.000 ljudi, 1,3 milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Materialno škodo, ki jo je povzročil potres, ocenjujejo na osem milijard dolarjev, kar je znatno več od zneska, ki ga je dosegalo haitsko gospodarstvo pred potresom na letni ravni.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh