Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Irskem slovesno umestili koadjutorja irskega primasa Bradyja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 04. 2013 / 06:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Irskem slovesno umestili koadjutorja irskega primasa Bradyja

Novi nadškof koadjutor Eamon Martin, nekdanji glavni tajnik Irske škofovske konference, je v nedeljskem nagovoru ob slovesni umestitvi pozval k prenovi tamkajšnje Cerkve.

Eamon Martin, 51-letni duhovnik iz škofije Derry, je bil minulo nedeljo ob podelitvi posvečenja za nadškofa koadjutorja slovesno umeščen na položaj naslednika kardinala primasa Seana Baptista Bradyja v severnoirski nadškofiji Armagh. Martin bo na novem položaju 73-letnemu Bradyju pomagal pri upravljanju nadškofije in ga po njegovi upokojitvi samodejno nasledil kot pastir škofije, s katero je tradicionalno povezan tudi položaj irskega primasa. Koadjutorja ali soupravitelja škofije imenuje papež, z imenovanjem pa novi škof prevzame tudi posebne pristojnosti.

V svojem nagovoru ob umestitvi v stolnici sv. Patrika se je Martin osredotočil na nov začetek v irski katoliški Cerkvi, ki so jo v preteklih letih pretresali škandali spolnih zlorab. Svoje škofovsko geslo »Pojte Gospodu novo pesem!« po lastnih navedbah razume kot poziv k prenovi, poroča nemška katoliška agencija KNA. »Zame je ta nova pesem pesem ljubezni in miru, pesem odpuščanja in sprave«, je pojasnil novi nadškof koadjutor.

Kardinal Brady, ki je bil na položaj škofa v Armaghu imenovan leta 1996, je Martina v svojem nagovoru pohvalil kot nesebičnega duhovnika. Kot je dejal, je Martin vedno 'pogumno zastopal evangelij življenja, zagovarjal šibke, zlorabljene, nerojene in ogrožene, in branil celoten sistem katoliške vzgoje'. Kardinal Brady je bil v zadnjem času deležen številnih kritik v zvezi s primeri spolnih zlorab. Očitajo mu, da svoje dolžnosti nadzora ni jemal dovolj resno.

Eamon Martin se je rodil leta 1961 v severnoirskem Derryju, leta 1987 pa je postal škofijski duhovnik v istoimenski škofiji. Nazadnje je tam deloval kot škofijski upravitelj, po predčasnem odstopu 73-letnega škofa Seamusa Hegartyja novembra 2011. Med leti 2008 in 2010 je bil Martin glavni tajnik Irske škofovske konference in eden izmed vodij programa za zaščito otrok, ki ga je tamkajšnja škofovska konferenca predstavila leta 2006.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh