Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Jakobovi poti pričakujejo nov romarski rekord

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2016 / 07:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Jakobovi poti pričakujejo nov romarski rekord

Od januarja do septembra izdanih že 240.000 romarskih potrdil.

Pot sv. Jakoba proti Santiagu de Composteli vedno znova podira rekorde. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je po navedbah tamkajšnjega romarskega urada potrdila o opravljenem romanju prejelo kar 240.420 romarjev. Število je občutno večje kot dosedanji rekord iz leta 2010, ko so ob koncu leta zabeležili 272.412 izdanih potrdil. V trenutno število še niso vračunani oktobrski romarji.



Lani je z 262.459 izdanimi potrdili Jakobovo pot prepotovalo drugo največje število romarjev v zgodovini. Letos se naval nadaljuje tudi v oktobru. Za prejem romarskega potrdila je potrebno z žigi v romarski izkaznici dokazati, da je bilo prehojenih najmanj 100 ali prekolesarjenih najmanj 200 zadnjih kilometrov do Santiaga.

Ker je v poletnih mesecih precej težko dobiti prenočišče na romarski poti, se vedno več romarjev za pot odloča v pomladanskih in jesenskih terminih. V oktobru je v posameznih dneh v mesto nekajkrat prispelo preko tisoč romarjev. Najpogostejša pot v letošnjem letu je bila po navedbah romarskega urada doslej t.i. francoska veja iz smeri Pirenejev. Vedno več ljudi pa izbira tudi druge poti oz. »veje«, predvsem obalno in portugalsko.

Jakobovi romarji za Španijo pomenijo pomemben gospodarski dejavnik. Kot je bilo objavljeno v prispevku v galicijskem časniku Faro de Vigo, so v lanskem letu romarji izdali skupno 272 milijonov evrov, kar je v povprečju okoli 1.000 evrov na romarja, vključno s stroški potovanja na izhodišče poti in nazaj. Romarji na dan običajno porabijo okoli 35 evrov za prenočišče, oskrbo in manjše izdatke. Poleg romarjev s potrdili pa romarsko središče Santiago de Compostela vsako leto obišče več milijonov turistov z vsega sveta.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh