Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Karitas lani pomagali več kot 126 tisoč ljudem

Za vas piše:
STA / D. O.
Objava: 11. 04. 2013 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Karitas lani pomagali več kot 126 tisoč ljudem

Slovenska Karitas je danes v Trbovljah predstavila letno poročilo o delovanju mreže za leto 2012 in tradicionalno dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti.

Lani je v Sloveniji v okviru mreže Karitas delovala krovna organizacija Slovenska Karitas, šest škofijskih Karitas, 444 župnijskih Karitas in dva zavoda, ki izvajata socialno-varstvene programe na področju pomoči ženskam v stiski in pomoči odvisnikom. V Karitas je lani delovalo 9413 prostovoljcev, ki so skupaj opravili 481.726 ur prostovoljnega dela.

Med pomoči potrebnimi največ družin

Karitas je lani v obliki materialne pomoči z darovi darovalcev, delom prostovoljcev, sredstvi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ministrstev, lokalnih skupnosti in hrano iz intervencijskih zalog EU v sklopu redne pomoči pomagal 126.440 osebam po vseh slovenskih krajih. Med njimi je bilo največ družin, starejših, migrantov in brezdomcev.

Karitas je glavnino materialne pomoči družinam, otrokom in starejšim razdelila v hrani, obleki, higienskih pripomočkih, v obliki plačila najnujnejših položnic in v obliki šolskih potrebščin. V sklopu materialne pomoči je bilo razdeljenih 3317 ton hrane, 17.261 oseb je prejelo pomoč v obliki plačila položnic in 11.283 otrok je prejelo šolske potrebščine v obliki paketa ali bona za delovne zvezke. Otroci so bili deležni tudi obdarovanj ob praznikih in učne pomoči. V letovanja družin, otrok in starejših v Portorožu je bilo vključenih 813 oseb.

Največji vir sredstev donatorji

Poleg splošno dobrodelnih programov organizacije Karitas izvajajo tudi socialno varstvene programe na področju pomoči odvisnikom, materinskih domov, brezdomcev, ambulant za osebe brez zavarovanja in pomoči žrtvam trgovine z ljudmi. Tako je v materinskih domovih lani bivalo 176 žensk in otrok, v sprejemnih in terapevtskih centrih ter v komunah je bilo vključenih 179 odvisnikov, ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja pa je obiskalo 1050 oseb.

Največji vir za realizacijo odhodkov so lani predstavljali donatorji. Karitas letos spomladi že peto leto zapored začenja z dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti, ki je namenjena zbiranju sredstev za materialno pomoč v obliki hrane in plačila položnic za osebe, ki sta jih prizadela gospodarska kriza in posledična brezposelnost.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh