Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Kitajskem odkrili zgodnjekrščansko območje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2014 / 07:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Kitajskem odkrili zgodnjekrščansko območje

Votlina s križem sega v čas med leti 316 in 907 in pričuje o prisotnosti nestorijanske Cerkve.

Na Kitajskem so morda odkrili najstarejše krščansko območje v državi. Gre za skalnato votlino, nad katero je vklesan križ, nahaja pa se v bližini vzhodnokitajskega mesta Luoyang, kot je poročala katoliška agencija v Bangkoku, UCA News. Po oceni raziskovalcev naj bi votlina služila shranjevanju pepela in kosti kristjanov t.i. nestorijanske Cerkve.

Po navedbah omenjene agencije naj bi votlina segala v obdobje med leti 316 in 907 po Kristusu in je torej lahko starejša od nestorijanskega svetišča v Xi'an iz leta 781, ki je zabeleženo med dejavnostmi krščanskih misijonarjev in je doslej veljalo za najzgodnejšo arheološko pričo krščanstva na Kitajskem.


Votlino pri mestu Luoyang je že leta 2009 odkril nek raziskovalec Inštituta Longmen, izsledki raziskav pa so bili objavljeni šele sedaj. Podobne votline in jame, okrašene s kipci Bude, so v skalovju na obrežju reke Yi pogosto uporabljali za pokop umrlih, na podlagi česar predvidevajo, da je bila temu namenjena tudi votlina, ki jo krasi izklesani križ, katoliška agencija UCA News navaja pojasnilo odkritelja po imenu Jiao Jianhui. Nestorijanska Cerkev se je v 5. stoletju po sporu o božji in človeški naravi Jezusa Kristusa oblikovala kot samostojna usmeritev. Njeni pripadniki so misijonarili na vzhodu in vzdolž Svilne ceste. Po dosedanjem mnenju nekaterih je krščanstvo Kitajsko doseglo šele v času dinastije Tang (618-907).

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh