Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Letošnje leto še brez smrtnih žrtev na slovenskih cestah

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 10. 01. 2022 / 09:08
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 18:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Letošnje leto še brez smrtnih žrtev na slovenskih cestah
Promet na ljubljanski obvoznici. FOTO: Andrej Praznik

Na kratko: Letošnje leto še brez smrtnih žrtev na slovenskih cestah

V preteklem tednu na slovenskih cestah ni bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom.

V letošnjem letu slovenske ceste še niso terjale smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa so zabeležili eno smrtno žrtev, so po navedbah STA sporočili z Generalne policijske postaje. M. M. Š.

NSi in pogovor o problematikah mladih

Mladi potrebujejo primerno izobrazbo, poslovno okolje, streho nad glavo in ustrezno družinsko politiko, so se strinjali sodelujoči na posvetovanju stranke NSi z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo, ki je bil tokrat namenjen mladim. Pri tem so izpostavili pomen razbremenitve plač, digitalizacije ter neprofitnih stanovanj in študentskih domov. Za lepo prihodnost mladih v Sloveniji sta po oceni predsednika NSi Mateja Tonina ključni predvsem kvalitetna izobrazba in javno dostopno zdravstvo. Vendar je na teh področjih marsikaj potrebno popraviti, saj je zdravstvo v praksi vedno manj dostopno, pri trenutni obliki izobraževanja pa se pojavljajo težave pri vključevanju mladih izobraženih v gospodarstvo. Eno največjih težav mladim povzroča tudi stanovanjska problematika, ki jo je po besedah predsednika Študentske organizacije Slovenije Andreja Pirjevca dodatno poslabšalo oddajanje stanovanj v turistične namene in pomanjkanje kakovostnih novogradenj. Današnji pogovor je bil drugi pogovor iz cikla posvetovanj z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo. Prvi pogovor je bil namenjen gospodarstvu. T. M. 

Veljavnost covidnega potrdila od 1. februarja

Od 1. februarja dalje je omejena veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19. Dokazilo o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Takšna ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let. Veljavnost dokazila o prebolevnosti osebe pa je 180 dni od pozitivnega PCR testa osebe. V kolikor se prebolevnik cepi, se veljavnost potrdila podaljša za 270 dni, pojasnjujejo na spletni strani slovenske vlade. T. M.

Najvišje nedeljsko število okužb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pristojni v nedeljo ob 5233 opravljenih PCR-testih potrdili 2515 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih izvidov 48-odstoten. Gre za najvišje nedeljsko število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije. Sedemdnevno povprečje okužb sicer znaša 3634. M. M.

V ptujski porodnišnici lani po skoraj desetletju presegli 900 porodov

Ptujska porodnišnica je v letu 2021 naštela 903 porode, s čimer so prvič v zadnjih devetih letih presegli mejnik 900 rojenih otrok v enem letu, poroča STA. Po besedah predstojnice porodnega oddelka Damijane Bosilj so zabeležili 67 porodov več kot leto prej: rodilo se je 482 dečkov in 421 deklic, med njimi tudi štirje pari dvojčkov. Prvi je v letu 2022 malo pred sedmo uro zjutraj mamici Janji na svet privekal Julijan, druga pa nekaj po poldnevu mamici Nini deklica Mia. Na porodnem oddelku ptujske bolnišnice so sicer v celoti obnovili vse sanitarne prostore in znova prepleskali zidove v nekaterih sobah, na oddelku imajo tudi nove postelje in nočne omarice, za porodnice po carskem rezu pa zagotavljajo električne postelje. M. M. Š.

Zaradi naravnih katastrof lani za 280 milijard dolarjev škode

Po oceni pozavarovalnice Munich Re je lani po svetu zaradi posledic naravnih nesreč nastalo za 280 milijard ameriških dolarjev škode, povzema STA. Zavarovane je bilo za 120 milijard dolarjev škode. Leto 2021 je bilo tako med najdražjimi za zavarovalniški sektor. Najdražje leto doslej sicer velja leto 2017, ko je nastalo za 146 milijard dolarjev zavarovane škode. Najdražja naravna katastrofa je bil orkan Ida, v Evropi pa so največjo škodo povzročile poletne poplave, samo v Nemčiji za 40 milijard dolarjev. M. M.

Avstralsko sodišče odločilo v korist Đokovića

Avstralsko zvezno prizivno sodišče je danes odločilo v prid Novaku Đokoviću v primeru zavrnjene vize za vstop v Avstralijo, poroča STA. Sodišče je vladi naročilo takojšen izpust srbskega teniškega zvezdnika iz pridržanja za tujce. Đokovićevi zagovorniki so na sodišču v Melbournu predstavili svoj pogled na preklic vize teniškemu igralcu ob prihodu v Avstralijo in zagovarjali upravičenost njegove zdravstvene izjeme za vstop v državo: v zagovoru so dejali, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba o preklicu njegove vize, obenem pa so izpostavili po njihovem mnenju več postopkovnih napak na letališču, kjer so Đokovića sprva zadrževali in mu preprečili vstop v državo. Teniški igralec je po zagotovilih odvetniške ekipe predložil vso potrebno dokumentacijo za vstop v državo, čeprav ni cepljen. M. M. Š.

Združeno kraljestvo: pester program ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II.

V Buckinghamski palači so predstavili program dogodkov ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II., poroča STA. Platinasto obletnico bodo obeležili z uličnimi zabavami, koncerti in dnevi odprtih vrat, vrhunec praznovanj pa bo na praznični konec tedna med 2. in 5. junijem. Elizabeta II. bo 6. februarja postala prva britanska monarhinja, ki bo praznovala platinasti jubilej. Podobno kot ob zlatem in diamantnem jubileju so v Združenem kraljestvu za slavnostni konec tedna določili prvi teden v juniju, ker je poleti več verjetnosti za lepše vreme. Vrhunec slovesnosti bo sovpadel z uradnim praznovanjem kraljičinega rojstnega dneva 2. junija s parado Trooping the Colour v Londonu. Elizabeta II. bo 21. aprila dopolnila 96 let. Zaenkrat še ni znano, katerih dogodkov se bo udeležila tudi osebno. To bo tudi prvi kraljičin jubilej brez soproga princa Philipa, ki je umrl v lanskem aprilu. M. M. Š.

Kitajska: pred ZOI vedno več okužb s koronarazličico omikron

Kitajska poroča o več primerih okužb z zelo nalezljivo koronavirusno različico omikron. Oblasti so zaradi vnovičnega izbruha virusa v večjih mestih le nekaj tednov pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu v nizki pripravljenosti, poroča STA. V mestu Xian s 13 milijoni prebivalcev že tretji teden velja strogo zaprtje, oblasti pa skrbi tudi izbruh v mestu Tianjin, kjer so danes potrdili še 21 primerov okužbe, pri čemer niso zabeležili omikrona. Kljub temu so oblasti v mestu, ki je od Pekinga oddaljen le 150 kilometrov, že odredile testiranje vseh 14 milijonov prebivalcev. Zaprte so tudi šole in univerzitetna naselja, obenem pa so oblasti prekinile železniško povezavo iz Tianjina v Peking. Vzpostavljene so tudi cestne nadzorne točke za vozila, ki vstopajo v kitajsko prestolnico. M. M. Š.

V novomeški porodnišnici lani več rojstev kot v 2020

V novomeški območni bolnišnici se je ob 1.329 porodih lani rodilo 1.338 otrok, devetkrat sta se rodila dvojčka. Število porodov iz leta 2020 so po navedbah STA presegli za 81. Letos so imeli do petka 20 porodov, sicer pa število porodov zadnja leta raste. V Brežicah je bilo lani porodov toliko kot leto prej, 470. V obeh porodnišnicah so v lanskem letu nekatere prostore opremili z novejšo sodobno opremo. Kadra je zaenkrat dovolj, karanten pa za zdaj ni v takšnem obsegu, da bi vplivale na delovni proces. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh