Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Lateranski univerzi odslej tudi študij »mirovništva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 03. 2019 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2019 / 08:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Lateranski univerzi odslej tudi študij »mirovništva«

Kako svet vzgojiti za »kulturo miru«?

Na Papeški lateranski univerzi so uvedli novo študijsko smer za izobraževanje »mirovnih posrednikov«. V nagovoru ob slovesnem odprtju novega programa je vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher navedel osnovne značilnosti »kulture miru«. Ta mora segati daleč onkraj premirij in zaščitnih ukrepov za civilno prebivalstvo, je poudaril nadškof Gallagher. Nujno potrebna so prizadevanja, da se izognemo sprožilcem sporov, nasprotij in vojn.

Miru pa danes po mnenju britanskega nadškofa ne ogrožajo zgolj tradicionalne vojne in spori. Nevarna je predvsem »vse manjša pripravljenost držav, da bi multilateralnim ustanovam priznale možnosti za odziv na različne spore«. S tem »njihove odločitve postanejo zgolj pojasnila, kajti ne sledijo jim konkretna dejanja,« je dejal Gallagher. Tako se širi ozračje nezaupanja in odpora na mednarodnem območju, čeprav je nujno potrebno ravno nasprotno: »dati novega zagona skupnemu delovanju«.

Toliko bolj potrebna je primerna in uporabna vizija miru, ki izhaja iz svetovnega konteksta in upošteva večkulturne stvarnosti v današnji družbi. Mir je več kot le molk orožja, je poudaril nadškof, zato je nujno potrebno izobraziti mirovne posrednike, ki bodo znali ustvariti potrebne pogoje trdnosti, družbene povezanosti in sodelovanja, da bi znotraj posameznih držav in po vsem svetu še naprej omogočali sožitje različnih narodov in kultur.

Nova študijska smer »Izobraževanje mirovnih posrednikov« je občestveni projekt Lateranske univerze in pred letom dni ustanovljene katedre »Gaudium et spes«, ki je del leta 1981 ustanovljenega »Papeškega inštituta Janeza Pavla II.« s sedežem na Lateranski univerzi.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh