Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na odprtju olimpijskih iger tudi vatikanska delegacija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2018 / 13:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2018 / 07:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na odprtju olimpijskih iger tudi vatikanska delegacija

Športna prireditev se je s prižigom olimpijskega ognja tudi uradno začela.

S prižigom ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so se v Pjongčangu danes tudi uradno začele 23. zimske olimpijske igre. Na slovesnosti ob odprtju sta plapolali tudi slovenska in vatikanska zastava.



Vatikansko delegacijo vodi namestnik tajnika Papeškega sveta za kulturo Melchor Sanchez de Toca, prireditelji iger pa so ga povabili tako na današnje slovesno odprtje iger kot tudi na generalno zasedanje olimpijskega odbora od 12. do 14. februarja, ki se ga vatikanski predstavniki doslej niso udeleževali. Kot je dejal Sanchez de Toca, ima »odprtje zimskih iger v Pjongčangu edinstveno simbolično vrednost zaradi navzočnosti severnokorejskih športnikov«. Zimskih olimpijskih iger, ki se bodo zaključile 25. februarja, se namreč udeležuje tudi 22 športnikov iz Severne Koreje. Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco dejal, da so letošnje igre še posebej pomembne, saj bosta delegaciji obeh Korej tekmovali kot ena sama ekipa, kar po papeževih besedah »daje upanje na svet, kjer se spori mirno rešujejo z dialogom in v medsebojnem spoštovanju«.

Današnjo slovesnost pod geslom »Mir v gibanju« so priredili na stadionu, ki so ga zgradili le za potrebe odprtja in zaprtja olimpijskih in paraolimpijskih iger. Na stadionu se je zvrstilo okoli tisoč nastopajočih, predstavili pa so se tudi olimpijci iz 92 nastopajočih držav. Pet otrok je pričaralo potovanje skozi zgodovino obeh Korej, olimpijski ogenj pa je prižgala umetnostna drsalka Juna Kim.

Thomas Bach je v nagovoru dejal, da so bile prve zimske olimpijske igre v Južni Koreji nestrpno pričakovane in da je za ta trenutek dolgo časa garalo veliko ljudi. Zahvalil se je vsem, ki so prireditev omogočili, predvsem na tisoče prostovoljcem, ki so toplo pozdravili vse udeležence. Bach je poudaril, da športniki ljudem predstavljajo navdih, sami pa lahko olimpijski duh v celoti doživijo le, če spoštujejo pravila in ostanejo »čisti«. Na ta način bodo dokazali, je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, »da smo si v športu vsi enaki, pa tudi, kakšno združevalno moč ima šport«.

Vir: RV / www.rtvslo.si
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh