Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Poljskem blagoslovili največji papežev kip na svetu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 04. 2013 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Poljskem blagoslovili največji papežev kip na svetu

Štirinajst metrov visoki spomenik v Čenstohovi prikazuje Janeza Pavla II. z nasmehom na ustnicah in z razširjenimi rokami.

S katolištvom močno prežeta Poljska se lahko pohvali z novo znamenitostjo: skoraj 14 metrov visokim kipom papeža, ki velja za največjega na svetu. Kot je poročala nemška katoliška agencija KNA, je nadškof v Marijinem romarskem središču Čenstohovi, Waclaw Depo, minulo soboto v tamkajšnjem parku blagoslovil lik, ki predstavlja nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005).

Vodja parka 'Zlota Gora' (Sveta gora), v katerem si obiskovalci lahko ogledajo sakralne stavbe v pomanjšanem formatu, Leszek Lyson, se želi s kipom poljskega papeža zahvaliti, da je leta 2009 uspel rešiti svojega sina pred utopitvijo, potem ko je malček padel s čolna. »Janez Pavel II. je bdel nad nami«, je srečni oče pojasnil v pogovoru za poljske medije. Sedem ton težki beli spomenik iz fiberglasa in jekla prikazuje nekdanjega papeža z nasmehom na ustnicah in z razširjenimi rokami.

Pred nekaj tedni se je na stotine uporabnikov socialnega omrežja Facebook razburjalo, da je kip s hrbtom obrnjen proti mestu. Iz uprave parka so pojasnili, da so to storili zaradi vetra, vendar so kasneje kip obrnili tako, da je z obrazom usmerjen proti mestnemu središču. Upravitelji parka upajo, da se bodo v postavitvijo tako velikega spomenika uvrstili v Guinessovo knjigo rekordov. Kip Janeza Pavla II. je namreč za dva metra višji od dosedanjega rekorderja v Čilu.

V parku, ki je bil odprt leta 2011, so doslej postavili že več sakralnih stavb s celega sveta, denimo bazilike iz romarskih središč kot so Lurd v Franciji, Fatima na Portugalskem in Altötting v Nemčiji. Pavlinski samostan z milostno podobo črne Marije iz Čenstohove vsako leto obišče več kot tri milijone romarjev, znatno več kot kateri koli drugi romarski kraj na Poljskem.

Združenje poljskih arhitektov je izrazilo ostro kritiko do kraja postavitve in velikosti papeževega kipa. Tiskovni predstavnik mestne uprave je poudaril, da spomenik ni všeč vsem domačinom, vendar mesto nima vpliva na načrte zasebnih vlagateljev, poleg tega pa se v parku odpirajo nova delovna mesta.

Papeža Janeza Pavla II. na Poljskem častijo kot narodnega svetnika. Po vsej deželi nanj spominja okoli 500 spomenikov. V Čenstohovi so bili doslej postavljeni že trije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh